Considerat șef incontestabil al mafiei rusești, criminalul în masa Semion Moghilevici – călăul care a ordonat sute de asasinate sângeroase în timp ce făcea trafic cu oameni și cu cele mai periculoase arme de distrugere în masă – rămâne unul dintre cei mai căutați răufăcători de pe planetă, încă din 1995, numele său regăsindu-se în vârful listei FBI și a Interpolului. Vânat pretutindeni în lumea civilizată, Moghilevici (șeful suprem al cartelui Solntsevo, cel mai mare și mai puternic din Rusia) s-a refugiat la Moscova, în 1999, unde știe că e intangibil, fiind protejat de figuri importante de la Kremlin, dar și de FSB și GRU, care l-au folosit în operațiunile lor hibride.
A fost numit ”cel mai puternic om de care nu ai auzit” fiind comparat cu Keyser Söze, celebrul personaj din The Usual Suspects. Tot el va fi fost modelul de referință aflat în spatele donului bestial din Eastern Promises.
Podul.ro vă prezintă concluziile unui recent documentar Netflix, care conturează profilul de bestie al lui Semion Moghilevici, poreclit ”Donul cu cap”, datorită giganticelor tunuri financiare pe care le-a reușit în cel puțin 15 țări, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Italia, Cehia, Ungaria, Ucraina și Bulgaria. Un polițist ceh care a avut ghinionul să-l cunoască pe Moghilevici îl portretizează astfel: ”Pe lângă basca lui, nu voi uita că seamăna cu Lenin. Purta un Rolex pe mână, dar avea noroi sub unghii”.
Domnie însângerată
În prima jumătate a anilor ꞌ90, Semion Moghilevici e foarte atras de Budapesta, unde desfășoară multiple inginerii oneroase. În ꞌ94 conducea un vast imperiu ilegal construit pe activități variate de înșelăciune. Cât a locuit în Budapesta, Moghilevici a deținut propria sa fabrică de arme – nu erau arme ”banale”, ci arme antiaeriene. În ceea ce privește traficul de arme, a lucrat întotdeauna la nivel mondial, având acces la absolut orice armă din lume. Este de notorietate că Moghilevici întreținea legături intense cu Camorra.
Mafiotul producea foarte mulți bani din toate aceste inginerii subterane. Cu scopul de a spăla milioane și milioane de dolari, Moghilevici investea în diverse afaceri. Printre multe altele, avea o firmă de textile în Israel și una de import-export în Los Angeles, o echipă de baschet în Rusia și un restaurant japonez în Praga. Tot el a fost fericitul patron al primei societăți funerare din Moscova, domeniu în care avea, oricum, o experiență prolifică.
La mijlocul anilor ꞌ90 s-a înregistrat o explozie a grupărilor infracționale rusești, care rivalizau sângeros și sălbatic pentru supremație. În ꞌ94-ꞌ95, cea mai mare și mai influentă grupare mafiotă rusească era Solntsevo, condusă de Semion Moghilevici, călăul care a ordonat sute de asasinate, destructurând astfel cartelurile rivale. Cruzimea dusă la extrem i-a devenit semnătura personală.
Debutul pe lista FBI a celor mai căutați oameni
După doi ani însângerați, de-a lungul cărora se impune în războiul dintre grupări, devenind cel mai important lider al lumii interlope rusești, în ꞌ95 Moghilevici se lăcomește și începe să comită fraude uriașe în SUA. Una dintre marile lui escrocherii este cazul YBM Magnex, companie-fantomă, care, deși nu producea magneți industriali, așa cum susținea în scripte, spăla miliarde de dolari în profituri ilicite, înșelând investitori americani și canadieni. Și acesta este un singur exemplu, la vremea aceea cartelul rusesc coordonând multe alte ilegalități. Drept urmare, în iulie 1995 Semion Moghilevici își face debutul legitim pe lista FBI a celor mai căutați oameni.
Într-o anchetă fără precedent, agenții FBI i-au luat urma și au început să-l caute aplicat în Budapesta (unde se ascundea și încă desfășura numeroase afaceri), operațiunea fiind efectuată în colaborare cu autoritățile maghiare. După luni de investigații fără succes, FBI a aflat că mafiotul urma să fie prezent la o întâlnire organizată într-un hotel. Trupele speciale au năvălit în locație, au arestat o serie de nume grele ale grupării criminale, dar Moghilevici a scăpat descinderii, fiind evident că a fost anunțat și salvat de cârtițele sale (plătite cu bani grei) din cadrul poliției maghiare.
În paralel, FBI a încercat, în repetate rânduri, să infiltreze organizația lui Moghilevici, lucru care s-a dovedit imposibil. La un moment dat, un interlop – Tamas Boros – aflat în legătură cu Moghilevici a acceptat să colaboreze cu FBI, dar, la scurt timp după parafarea înțelegerii, a fost ucis de explozia unei mașini capcană. Suflul exploziei (5 kilograme de TNT) a mai omorât alți trei trecători și a rănit 22. La mijlocul anilor ꞌ90 au explodat sute de astfel de mașini în Budapesta, autoritățile considerând că Moghilevici se afla în spatele reglărilor de conturi soldate cu băi de sânge.
Vânat pretutindeni în Ungaria (în pofida cârtițelor sale politice sau cu epoleți), Semion Moghilevici încearcă, după ꞌ96, să-și mute comandamentul general în Republica Cehă, la Praga. Finalmente, Divizia Crimă Organizată primește pontul că mafiotul urma să participe la o petrecere pregătită în cinstea zilei de naștere a unei căpetenii a grupării, la Restaurantul ”U Holubu”. Poliția a descins în forță, dar și de data aceasta Moghilevici nu se afla în incintă, fiind informat din nou de pericol, cel mai probabil chiar de la vârful poliției. În restaurant au loc scene suprarealiste. Când au năvălit mascații, unii dintre cei aproximativ 150 de mafioți din sală au început să aplaude și să râdă în hohote, fiind convinși că e vorba de o surpriză, de un moment umoristic dedicat aniversării. Polițiștii au mai găsit și un rechin gigantic pregătit să fie devorat de invitați, dar și un ditai tortul în formă de soare, decorat cu emblema clanului lor, Solntsevo. Petrecerea părea desprinsă dintr-un film hollywoodian. De notat că în sală se mai aflau 50 de prostituate dar și multe gărzi de corp ale căpeteniilor, toate înarmate, însă arestările nu au fost tulburate de incidente.
La câteva săptămâni după operațiune, cei doi detectivi care coordonaseră razia au fost contactați, prin intermediari, chiar de Semion Moghilevici, care le-a solicitat o întrevedere. Detectivii au acceptat, întâlnirea având loc la Poysdorf, un orășel de graniță din Austria, într-un restaurant ales de mafiot, care a fost adus de o limuzină Mercedes neagră. Moghilevici i-a amenințat pe detectivi, voia să afle de ce au făcut razia și le-a recomandat să nu se mai pună niciodată cu el. De asemenea, a cerut să-i fie revocate interdicțiile de ședere promițând că, la schimb, va da informații despre grupări criminale rusești care activează pe teritoriul Cehiei.
”Pe lângă basca lui, nu voi uita că seamăna cu Lenin. Purta un Rolex pe mână, dar avea noroi sub unghii”, relatează unul dintre detectivii citați în documentarul Netflix.
Cei doi au respins oferta, două zile mai târziu, telefonic, iar Moghilevici le-a prevăzut un viitor sumbru și a trântit receptorul.
”A spus doar că regretă decizia noastră, dar că noi o vom regreta și mai mult”, explică același detectiv.
Și cei doi oameni ai legii chiar au regretat, viața lor schimbându-se fundamental, peste noapte – la scurt timp după discuție, ambii au devenit țintele unui dosar fabricat, care, deși nu a stat în picioare în instanță, a debutat cu arestarea detectivilor. Unul dintre ei a ieșit din poliție pentru totdeauna și povestește că și divorțul i s-a tras tot de la problemele iscate de acel dosar, în pofida achitării finale.
În 1999, FBI reușește să-l localizeze din nou pe Moghilevici, de data asta îi află reședința din Budapesta – o vilă luxoasă. Uluitor e că mafiotul scapă și din această descindere în urma căreia autoritățile arestează din nou numeroși exponenți ai grupării, dar nu izbutesc să se apropie de boss-ul suprem.
Moscova nu crede în lacrimi, ci în criminali
După razie însă, conștient că lațul se strânge de la o oră la alta, Semion Moghilevici decide să nu se mai complice și zboară direct la Moscova, unde, din ꞌ99 și până în prezent, este protejat de FSB, GRU și de figuri cu greutate la Kremlin. Mafiotul știe mai bine ca oricine că e intangibil atât timp cât rămâne la Moscova. Dovadă că se simte în siguranță, oferă chiar și un interviu la BBC, ocazie cu care insistă că FBI spionează și minte, că e răul absolut. În ciuda faptului că e timid în fața camerelor, mafiotul n-a uitat să fie obraznic și infatuat.
La 9 ani după refugiul său la Moscova, Moghilevici primește totuși o palmă, un avertisment din partea Kremlinului. Probabil fiindcă a uitat să plătească toate persoanele-cheie de la Moscova și a reușit să înfurie pe cineva cu greutate, mafiotul e arestat cu tam-tam și circ mediatic, în plină stradă, pe 23 ianuarie 2008, în urma unei demonstrații spectaculoase de forță armată. Peste 50 de polițiști îl rețin și-l plimbă victorioși prin fața camerelor de filmat, ca pe o pradă de lux, Moghilevici fiind, la ora aceea, căutat în mai mult de 15 țări. Acuzația din Rusia este însă subțire în raport cu celelalte – i se impută o evaziune de 50 milioane ruble. Fiind un pește atât de mare încât e mai greu să fie păstrat decât prins, și dovadă că dosarul a reprezentat doar un avertisment din partea Kremlinului, Moghilevici nu a ajuns în tribunal, fiind eliberat imediat după expirarea perioadei de reținere. Nu a fost judecat și nici nu au fost audiați martori.
Deosebit de interesant este și că, în perioada de dinainte să fie arestat, Moghilevici preluase controlul asupra comerțului ucrainean cu energie, printr-o serie de inginerii oneroase – ceea ce ar fi fost imposibil de realizat fără sprijinul serviciilor rusești, având în vedere că e vorba de un domeniu geostrategic esențial. Tocmai datorită aspectelor dezvoltate mai sus, Moghilevici a fost dat în judecată de premierul Ucrainei, Iulia Timosenko, și asta în condițiile în care e mai mult decât neuzual ca un prim-ministru să se judece cu un șef mafiot. Firește, acțiunea în instanță nu a comportat nici cea mai mica urmare.
Un ceai cu poloniu radioactiv
După ce a defectat și a părăsit Rusia, fostul agent KGB și FSB Aleksandr Litvinenko a oferit date importante despre șeful mafiei ruse, veșnicul Moghilevici, dezvăluind că este protejat nu doar de autoritățile rusești, dar și, în special, de serviciile secrete. Boss-ul locuiește într-o vilă luxoasă dintr-o suburbie interzisă a Moscovei, acolo unde au dreptul să dețină reședință doar oficialii ruși. Bunăoară, mafiotul este vecin cu Ziuganov, șeful Partidului Comunist. În urma defectării sale, la scurt timp, Aleksandr Litvinenko s-a împrietenit cu doi ruși, la Londra, care l-au otrăvit turnându-i în ceai poloniu radioactiv. Avea să moară după 23 de zile, într-o suferință atroce. ”Serviciile secrete rusești omoară oameni ca să se răzbune”, repetă Litvinenko, într-o înregistrare prezentată în documentarul Netflix.
Pe lângă vila de la periferia Moscovei, mafiotul mai deține încă cel puțin trei reședințe în Moscova, dar niciodată înregistrate pe numele lui. Prima e într-un cartier clasic, obișnuit; a doua e situată într-un cartier select, pe Strada Petrovka, chiar lângă Consiliul Local al Moscovei, iar cea de-a treia este o nouă vilă, cu o curte plină de dulăi, care în acte aparține uneia dintre soțiile sale.
Kirill, un Moghilevici travestit în popă
Fiindcă așa-i șade bine unui șef mafiot, Moghilevici e foarte rar văzut în public. Ultima oară și-a făcut apariția – înconjurat de căpeteniile grupării Solntsevo – la înmormântarea unui lider mafiot, ceremonia având loc chiar în biserica de suflet a patriarhului Kiril, la rându-i infractor prolific și cu vechime care nu degeaba este poreclit ”patriarhul KGB” - detalii AICI.