Primele arestări în rândul activiștilor care au pus simboluri gay și anarhiste pe statuile din Varșovia


  • ACP
  • Aug 4, 2020 14:20
  • 2600
Primele arestări în rândul activiștilor care au pus simboluri gay și anarhiste pe statuile din Varșovia

Săptămâna trecută, în Varșovia, pe mai multe statui care reprezintă cele mai respectate personaje ale creștinismului ori eroi naționali polonezi au apărut simboluri anarhiste, măști roz ori steaguri ale mișcărilor homosexuale promovate de stânga politică. Au fost astfel batjocorite o statuie a Mântuitorului Hristos, cea a lui Nicolaus Copernicus, o statuie a unui personaj politic foarte respectat de polonezi, Józef Piłsudski, și cea a Sirenei din Varșovia. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus a doua zi după săvârșirea faptelor că ”aceste acte nu duc niciodată la ceva pozitiv pentru că au un sigur scop, acela de a diviza societatea, lucru pe care eu nu îl voi permite”.

Biroul Procuraturii din capitala poloneză a început imediat ancheta privitoare la ”profanarea monumentelor” și ”ofensa la adresa sentimentelor religioase prin insultarea obiectelor de cult religios”, acte pedepsite explicit de legea poloneză. Articolul 196 din codul penal polonez pedepsește ofensa adusă sentimentelor religioase prin jignirea obiectelor de cult începând de la amendă penală până la doi ani de închisoare.

Marți, într-o postare pe Twitter, poliția poloneză a anunțat că au fost făcute primele arestări în ancheta privind batjocorirea statuilor din capitală și că arestarea tuturor suspecților este doar o problemă de timp – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.