Poliția a arestat zeci de persoane, sâmbătă, în timpul valului de demonstrații îndreptate împotriva restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului în Berlin, pentru că au folosit simboluri interzise, s-au împotrivit agenților de ordine ori au fost violente.
Zecile de mii de demonstranți care au participat, sâmbătă, la ”Ziua libertății”, cum a fost numit evenimentul de organizatori, nu au păstrat distanța de 1,5 metri unii față de alții și nu au purtat măștile, sfidând regulile impuse de guvern, pe care l-au acuzat de participarea la o imensă conspirație ce folosește pandemia Covid-19 pentru a restrânge drepturile și libertățile germanilor.
Sâmbătă a fost ziua de vârf a protestelor, când coloanele de demonstranți venind de pe mai multe artere din Berlin s-au întâlnit la Poarta Brandenburg, strigând ”noi suntem al doilea val” și cerând rezistență împotriva ordinelor impuse de autorități.
Mulțimea de la Poarta Brandenburg a fost împrăștiată de poliție abia către seară, dar a doua zi, duminică, s-au adunat iar mai multe sute de persoane, în locul amintit, pentru a continua demonstrația.
Poliția a început procedurile legale împotriva organizatorilor ”Zilei libertății”, pentru nerespectarea regulilor de igienă impuse pe durata pandemiei.
Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat presei că ”demonstrațiile pot fi posibile în timpul actualei pandemii, dar nu în acest fel”, iar Peter Altmaier, ministrul Economiei, a spus pentru agenția de presă DPA: ”Cei care îi pun deliberat în pericol pe ceilalți trebuie să se aștepte la consecințe grave pentru ei”.
Singura noutate a manifestațiilor a fost numărul neșteptat de mare de participanți care a venit să protesteze, până acum, la acțiunile precedente organizate împotriva măsurilor guvernului privind pandemie (începute încă din aprilie și continuând în mai) participând de regulă o medie de aproximativ o mie de persoane.
Numărul infectărilor cu Covid 19 a crescut iar în Germania, în ultima perioadă, sâmbătă înregistrându-se 955 de cazuri noi, număr nemaîntâlnit din 9 mai, după cum au anunțat cei de la Institutul Robert Koch, ceea ce crește presiunea pe guvern, dar și iritarea oamenilor care privesc cu suspiciune dispozițiile celor de la putere.
Concomitent cu marele protest, dar fără legătură cu acesta, a avut loc o altă demonstrație așa-zisă ”anti-fascistă”, a extremei stângi, firește, în districtul Neukoelln, unde agenții de poliție au fost atacați cu pietre și cu artificii, iar două mașini de poliție au fost avariate.
O altă diferență față de marea demonstrație împotriva măsurilor guvernului a fost că violenții demonstranți ai extremei stângi germane au avut fețele acoperite, ceea ce a contat pentru mulți observatori din presa, care au insistat că ar fi fost vorba de o respectare a regulii purtării măștii împotriva coronavirusului...