Viața din Iranul ultimilor ani a devenit din ce în ce mai grea pentru oamenii de rând, în condițiile în care sancțiunile primite de regimul de la Teheran, pentru încăpățânarea cu care își urmează programul de creare a armei nucleare, au produs și produc în continuare daune imense bugetului țării.
Nemulțumirea populației față de situația din țară e din ce în ce mai mare și a dus la mai multe revolte anul trecut, cea mai mare fiind declanșată de creșterea prețurilor la combustibili pe piața internă, prețuri care chiar fuseseră foarte mici, dar a căror creștere nu putea fi acceptată de iranienii sărăciți crunt de conduita internațională a regimului ayatollahilor.
Criza economică a fost agravată și mai mult din primăvară, de la răspândirea aproape necontrolată a pandemiei, ceea ce a scăzut mai mult nivelul de trai al iranienilor de rând.
În schimb, elita politică și cei conectați la masa puterii au rămas neverosimil de bogați în țara unde sărăcia e din ce în ce mai răspândită. Pe lângă mașinile de lux, iahturi și restaurante foarte scumpe, protipendada iraniană își permite o extravaganță foarte rar întâlnită altundeva: operațiile estetice la animalele de companie, în special la câini.
Cotidianul Khorasan, care a scris depre noua aroganță a iranienilor îmbogățiți în regimul totalitar și criminal, a luat legatura cu zeci de clinici veterinare din capitala de la care a aflat că majoritatea sunt ocupate, programări pentru astfel de operații fiind făcute deja și pentru următoarele săptămâni. Iar operațiile estetice programate nu sunt doar cele de tăiere a urechilor sau a cozilor câinilor, ori de scădere a burților pisicilor.
Operațiile estetice la nas, liftingul facial, injectarea botoxului și înfrumusețarea pe cale chirurgicală a sânilor sunt între cele mai comune operații solicitate de iranienii bogați pentru câinii lor.
Operațiile la nas sunt cele mai scumpe, costând între 150 și 200 milioane riali iranieni (între 750 și 1000 dolari), iar liftingul facial costă între 500 și 750 dolari, după cum relatează Khorasan - detalii AICI.
Asta în condițiile în care salariul minim lunar, pe care îl au mulți iranieni, este de 100 dolari, iar inflația continuă să afecteze cu severitate veniturile iranienilor de rând. Iranieni care au de respectat în această perioadă și restricțiile impuse iar la nunți, înmormântări și alte evenimente care presupun adunări mai mari de oameni.