Beijingul îi batjocorește pe tibetani. După închiderea consulatului american din Chengdu, urmează redeschiderea lagărelor de concentrare?


  • ACP
  • Jul 27, 2020 20:33
  • 2076
Beijingul îi batjocorește pe tibetani. După închiderea consulatului american din Chengdu, urmează redeschiderea lagărelor de concentrare?

Închiderea consulatului american din Chengdu, la ordinul Beijingului comunist, zilele trecute, ca răspuns la închiderea consulatului chinez din Houston, de către guvernul american, a produs o mare îngrijorare printre tibetani, fie ei aflați în Tibet ori plecați în exil.

Consulatul american era locul de unde era supravegheată cu multă atenție situația din Tibet, unde, în ultimii ani, presiunea comuniștilor chinezi a început să fie iar sporită în timp ce drepturile elementare ale tibetanilor sunt călcate sistematic în picioare.

China lezează drepturile tibetanilor folosind o metodă absolut nouă în regiune: îndată după ce au fost retrase restricțiile din cauza pandemiei actuale, turiștii chinezi au fost invitați să călătorească la locurile sfinte din Tibet, chiar dacă acestea sunt închise pentru cei mai mulți tibetani.

O sursă din regiune a spus pentru Radio Free Asia că mii de turiști sunt prezenți zilnic în Palatul Potala din Lhasa, fostă reședință de iarnă a lui Dalai Lama, ceea ce e foarte neplacut pentru tibetani, care consideră că au de-a face cu un prejudiciu imens pentru moștenirea lor spirituală și culturală.

”Tibetanii din Tibet se plâng că turiștii chinezi au transformat cultura lor într-un loc de spectacol, în timp ce însiși tibetanilor li se interzice să își păstreze și să prețuiască tradițiile spirituale și culturale”, a spus sursa locală, citată de Radio Free Asia.

Pe lângă asta, tibetanii care vor să viziteze Lhasa sunt tratați diferit și în multe cazuri li se interzice accesul în acele locuri. Turiștii chinezi pot vizita fără restricții Tsuklhakhang, unde se află Templul Jokhang, considerat a fi cel mai sfânt din Tibet, în timp ce elevii, pensionarii și angajații la stat, care sunt etnici tibetani, nu au permis accesul în acel loc.

Iar tibetanii care pot intra acolo sunt verificați foarte riguros și nu au acces în toate locurile unde sunt primiți chinezii. Turiștii chinezi fumează în locurile considerate sfînte de tibetani, lasă o mulțime de gunoaie în urmă lor, merg în direcția oprită de ritualul religios în Barkhor și se fotografiază acolo unde e interzis.

Poliția închide ochii în fața totalei lipse de respect a turiștilor chinezi și chiar are grijă să le ia partea acestora, când tibetanii își arată indignarea în fața conduitei lor provocatoare. Mai mult, la reclamațiile împotriva chinezilor, poliția răspunde de multe ori acuzându-i pe tibetani că ar strica armonia rasială, ceea ce le poate aduce o mulțime de necazuri cu legea și cu creditul social. În acest timp, elevilor și studenților tibetani nu le e permis să viziteze mănăstirile locale, nici măcar pe parcursul vacanțelor, mai spune sursa Radio Free Asia.

Deocamdată Beijingul găsește de cuviință să rănească mai mult sentimentele cele mai profunde ale tibetanilor, dar dacă va reuși să izoleze mai mult regiunea de lumea liberă, nu ar fi de mirare să deschidă și în Tibet lagăre de   ”reeducare” ca în regiunea uigură, Xinjiang.

Sursa Radio Free Asia

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.