Se teme de Trump! China comunistă întârzie răspunsul pentru închiderea forțată a consulatului din Houston


  • ACP
  • Jul 22, 2020 16:59
  • 2143
Se teme de Trump! China comunistă întârzie răspunsul pentru închiderea forțată a consulatului din Houston

Raportul directorului FBI, prezentat pe 7 iulie la Institutul Hudson din Washington, în care era expusă agresivitatea spionajului chinez în Statele Unite, a indicat clar că activitatea agenților Beijingului nu va rămâne fără răspunsul cuvenit din partea administrației Trump.

În acest sens, pe 21 iulie, autoritățile americane au ordonat Chinei să își închidă consulatul din Houston, Texas, până pe 24 iulie, după ce au acuzat cu dovezi că obiectivul diplomatic chinez era folosit ca bază importantă pentru operațiuni de spionaj și alte activități ostile.

”A fost ordonată închiderea Consulatului General al Republicii Populare Chineze pentru a fi protejate proprietatea intelectuală și informațiile private ale americanilor”, a spus pentru presa Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat din Washington, care a menționat și ”violarea suveranității și intimidarea americanilor” de către agenți chinezi.

Alt înalt oficial al Departamentului de Stat a vorbit despre faptul că țara comunistă ”a fost angajată ani la rând în operațiuni masive de spionaj și influențare împotriva oficialilor guvernului și a cetățenilor americani, pe teritoriul Americii”, activități ilegale care au crescut semnificativ în ultimii ani. Acesta a mai declarata că ”așa cum au arătat detaliat secretarul de stat Mike Pompeo, directorul FBI Christopher Wray și procurorul general William Barr, în mai multe rânduri, oficialii chinezi au intervenit în politica noastră internă, au furat din proprietatea intelectuală a americanilor, au forțat mâna oamenilor de afaceri americani și au amenințat familiile americanilor de origine chineză”.

David Stilwell, responsabil cu Asia de Est de la Departamentul de Stat din Washington, a numit consulatul chinez ”epicentru” al activităților ostile ale Chinei împotriva Statelor Unite, arătând cât de justificată este acțiunea oficialilor americani. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a replicat din partea țării sale, numind ”prostii” acuzațiile americanilor, dar nu a anunțat cum va răspunde Beijingul pentru închiderea consulatului din Houston, spunând doar că țara sa va lua ”contramăsurile necesare pentru a-și proteja interesele legitime”.

În presa chineză a apărut azi informația că autoritățile de la Beijing vor da un răspuns cât de cât simetric Washingtonului, urmând să ordone închiderea consulatului american din Chengdu, care are o importanță strategică mare pentru Statele Unite, deoarece acoperă provinciile Sichuan, Yunnan, Guizhou, Chongqing și regiunea autonomă Tibet.

S-a discutat și despre închiderea consulatului din Wuhan (epicentrul chinavirusului), dar acesta a fost închis de americani, pe 23 februarie, și măsura ar fi ridicolă, chiar dacă în iunie parte din personalul diplomatic a revenit în consulat.

Și propaganda comunistă a fost prinsă absolut nepregătită, publicația Global Times, un tabloid naționalist al Partidului Comunist, vorbind despre legăturile sentimentale ale chinezilor cu Houstonul, unde învață și muncesc peste 400.000 de chinezi și unde joacă baschet Yao Ming de mai bine de 9 ani, la Houson Rockets...

Este clar că strategii de la Beijing evită să reverse obișnuitele amenințări ale comuniștilor chinezi și folosesc un discurs cu tonuri mai scăzute, încercând să nu irite mai mult Washingtonul. Tot ce pot spera e ca Trump să nu meargă prea departe și să taie și alte legături importante prin care China parazitează încă grosolan America.

Sursa: SCMP

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.