Plenul Senatului a respins, marţi, 21 iulie, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secției Speciale. S-au înregistrat 76 de voturi "pentru" respingere, 41 "împotrivă" şi 14 abţineri. Senatul a avut rol de for decizional.
În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a reiterat motivele pentru care SS trebuia și trebuie desființată: SS blochează unele anchete penale și intimidează magistrații incomozi, toate acestea fiind la comanda artizanilor acestei instituții toxice, deputatul Florin Iordache, fosta șefă CSM Lia Savonea, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.
Birchall, pe Facebook: "Am sperat ieri ca poate totusi la votul final de astazi senatorii vor tine cont de vocea romanilor cinstiti. M-am inselat! Astazi au votat impotriva proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ, a acestei Cooperative "Nufarul", o monstruozitate juridica si toxica creata in "centrele de reflectie" de Iordache, Tudorel Toader, Savonea si gasca! Romanii cinstiti pierd azi o batalie dar cu siguranta nu vom pierde razboiul! DA, Secția Specială trebuie desființată! O spun magistrații onesti și romanii care cred in dreptate, o spun răspicat și organismele intenționale! Senatorii care au votat impotriva acestui proiect de lege, prin votul lor de astazi sustin practic smecheria prin care Iordache, Tudorel Toader, Savonea si toata gasca au încercat să-și creeze un parchet paralel al cărui scop a fost asigurarea protectiei, intimidarea magistraților incomozi și blocarea unor anchete penale. NU la infaptuirea justitiei și nici la asigurarea independentei magistratilor le era gândul, asa cum manipulativ si viclean au tot promovat in spatiul public avocatii si sustinatorii acestei monstruozitati ci la retragerea apelului in dosarele de coruptie, facandu-i astfel scapati pe cei care au incalcat legea, de exemplu! Apropos, dreptul de a retrage discretionar caile de atac a fost declarat neconstitutional, este adevarat, a fost declarat neconstitutional dupa 1 an de la sesizarea CCR dar tot neconstitutional este! Toti cei care au votat impotriva desfiintarii SIIJ devin astfel aparatori ai lipsei de eficiență a acestei structuri create artificial si cu siguranta NU in beneficiul romanilor cinstiti. Mai jos extras din raportul de activitate pe anul 2019:
- 417 dosare lucrate, din care 415 clasate!
- Doar 2 (două)) dosare trimise in instanță, dintre care unul pentru un magistrat pentru că rula cu o viteză mai mare cu 36 km/h decât limita legală.
- În același timp, veniturile totale lunare ale celor șapte procurori care lucrează în cadrul SIIJ sunt în sumă de 191.210 lei (luna martie 2020).
- Media lunară a cheltuielilor administrative: 47.950 lei
- Media lunară a cheltuielilor de personal: 468.613 lei.
- Total cheltuieli: 516.563 lei
Eficiență maximă, nu? Din aceste cifre cred că reiese clar acum cât de falsă era manipularea că această secție ar fi fost creată pentru a elimina migistrații corupți. În realitate, in forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat. Tot in raportul de activitate pe 2019 se scrie negru pe alb: au fost trimisi in judecata 3 magistrati dintre care unul achitat, iar al doilea este cel cu depasirea vitezei legale cu 36 de km/h. Unde sunt dosarele cu magistratii corupti si certati cu legea?! Dați share oameni buni, să se afle adevărul!".