Rusofilul Dodon îl răsplătește pe slugoiul său Pavel Filip pentru susținerea guvernului Chicu: se forțează CLASAREA dosarului privatizării oneroase a Casei Presei, tun dat de Filip și de familia lui


Rusofilul Dodon îl răsplătește pe slugoiul său Pavel Filip pentru susținerea guvernului Chicu: se forțează CLASAREA dosarului privatizării oneroase a Casei Presei, tun dat de Filip și de familia lui

Într-un moment în care guvernul rusofil și românofob Chicu este menținut la putere cu orice preț chiar de dubiosul democrat Pavel Filip și de oamenii săi de casă, iată că pro-rusul Dodon își răsplătește regește slugoiul: dosarul privind privatizarea oneroasă a ”Casei Presei” – în spatele căreia s-a aflat Pavel Filip și familia sa – e pe cale să fie clasat.

Pentru neofiți, menționăm că șeful Centrului Național Anticorupție este chiar fostul secretar general de la Președinție al rusofilului Iogor Dodon – devine astfel cât se poate de clar cum și de ce Pavel Filip trebuie salvat de orice probleme în instanță, tocmai pentru a-l menține în rolul de slugoi obedient care susține un guvern pro-rus și românofob ce cauzează un dezastru național în R. Moldova.

Solicitată telefonic de Deschide.md, Angela Starinschi, ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, a refuzat să confirme sau să infirme această informație și ne-a redirecționat către Procuratura Anticorupție.

Sergiu Gavajuc, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, ne-a comunicat că dosarul cu privire la înstrăinarea Întreprinderii de stat "Casa Presei" nu a fost clasat, însă a confirmat că aceasta a fost propunerea ofițerilor CNA când au remis materialele către procurorii anticorupție.

„Urmează să examinăm ca ulterior să fie luată o decizie în acest caz”, susține Gavajuc.

Amintim că în luna iulie a anului trecut, organele de drept au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Întreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

Atunci, autoritățile comunicau că administratorul "Casa Presei" a semnat trei contracte de locaţiune cu administratorii ai unor societăţi comerciale prin care le-a transmis în posesiune şi folosinţă temporară 1.406 de metri pătraţi din suprafaţa imobilului. Ulterior, în baza unor contracte adiţionale, suprafaţa dată în locaţiune a fost mărită până la 1.766 de metri pătraţi. Peste jumătate de an, în ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea Casei Presei cu preţul de 16.250.000 de lei, cei trei agenţi economici devenind proprietari ai imobilului.

Nereguli similare au fost constatate şi în procesul de înstrăinare a unor spaţii care au aparţinut fostei cantine a Guvernului. În ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea imobilelor contra sumei de 9.000.000 de lei, la cererea agentului economic.

Darea în locaţiune şi înstrăinarea imobilelor au avut loc cu derogări de la legislaţia în vigoare, iar persoanele responsabile de săvârşirea faptelor menţionate au comis abuz în serviciu, cauzând un prejudicii în proporţii considerabile intereselor publice.

Totodată, este de menționat faptul că jurnaliștii de investigații de la RISE Moldova au scos la iveală faptul că fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 milioane de lei, iar 2 000 de metri pătrați din Casa Presei au fost privatizați cu 16 milioane de lei, la începutul anului 2019.

Tot în acea perioadă presa scria că tranzacțiile respective ar avea legătură cu familia fostului premier democrat Pavel Filip, mai exact cu fiul său Iulian, iar statul a fost deposedat de aceste bunuri în favoarea familiei Filip în momentul în care capul acesteia era premier.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.