Cu gazele, rămânem tot pe mâna rușilor! PNL a abandonat exploatările offshore, care ne-ar fi scăpat de Gazprom


Cu gazele, rămânem tot pe mâna rușilor! PNL a abandonat exploatările offshore, care ne-ar fi scăpat de Gazprom

România deține o uriașă resursă economică în Marea Neagră, dar guvernul PNL nu face nimic ca să o exploateze. Dimpotrivă, sabotează utilizarea ei, la fel cum a sabotat-o și regimul Dragnea. De ce? Eu zic să întrebăm la Moscova, fiindcă doar Gazprom se bucură de ceea ce face acum guvernul PNL.

De ce redeschid acest subiect uitat? Fiindcă acum câteva zile, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Economiei, liberalul Virgil Popescu, spunea următoarea minciună: “După părerea mea, acea Lege offshore era ok, acceptată de companii“!

Domnul ministru Virgil Popescu minte când spune că legea offshore, adoptată în noiembrie 2018 la indicațiile infractorului Dragnea, a fost acceptată de companiile care dețin licențe de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

La câteva zile după adoptarea acelei legi, companiile care dețin perimetre de exploatare în Marea Neagră au protestat, spunând că: afectează principiul stabilităţii, introduce noi taxe şi impune companiilor anumite condiţii privind modul în care acestea îşi vor vinde producţia - se arăta într-un comunicat al Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), din 7 noiembrie 2018. Știu, sunt detalii tehnice. În traducere: regimul Dragnea punea niște condiții care făceau nerentabilă exploatarea gazelor din Marea Neagră.

De altfel, chiar și regimul PSD s-a prefăcut, după arestarea lui Dragnea, că vrea să schimbe această lege proastă, a exploatărilor offshore. În septembrie 2019, înainte de o vizită în SUA a fostului premier Dăncilă, care urma să se întâlnească cu secretarul american al Energiei, ministerul Economiei a propus mai multe modificări la legea offshore, modificări cerute de investitori. Guvernul Dăncilă a fost dat jos înainte ca acest proiect să avanseze spre Parlament.

După ce guvernul PSD a căzut, liberalii au abandonat proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră. Pur și simplu nu se mai aude nimic despre procesul extrem de complex de extragere a acelor gaze, transportarea lor la țărm și apoi către destinatarii finali. Ce înseamnă asta? Că România rămâne dependentă de gazele rusești, pe care Putin le folosește ca pe o armă. Ultimele ierni au fost blânde, depozitele de gaze au fost pline și n-au fost probleme. Dar ce ne facem când dăm de o iarnă grea, iar Putin începe să se joace cu robinetul de gaze? De ce trebuie să riscăm încă un șantaj rusesc când țara stă pe o rezervă consistentă de gaze?

Istoria gazelor din Marea Neagră are, de fapt, mult mai multe implicații: investitorii americani, care dețin tehnologia necesară unor exploatări atât de dificile sunt descurajați și alungați. Este clar că vechii useliști in PNL, corupți, anti-americani și cu nostalgii ruse (Putin nu le va cere niciodată să întărească lupta anti-corupție) sunt foarte activi. Sunt securiști care joacă piesa patrioților – “De ce avem nevoie de investitori americani?“, răspunsul simplu fiind că aceștia dețin tehnologii performante și expertiză, pe care nici o companie din România nu le deține – dar de fapt fac jocul Moscovei.

Blocajul exploatării gazelor din Marea Neagră este încă o probă că guvernarea PNL este departe de a fi una de dreapta. Dimpotrivă, se adună semnele uselismului: dosarul represiunii din 10 august - închis, lupta cu corupția – decedată, primarii aleși în două tururi – a rămas pe voia PSD și zero măsuri economice de dreapta. Nu văd nici o măsură luată de PNL în spiritul parteneriatului strategic cu SUA, o spun ca antreprenor, om de dreapta și român stabilit în Statele Unite. Poate o exista un parteneriat strategic cu Putin și noi, oamenii obișnuiți, nu știm...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.