Război total pe tema amenzii de 3 milioane de euro. Tudorel a recunoscut că a fost manevrat politic de Olguța pe vremea când era ministru


Război total pe tema amenzii de 3 milioane de euro. Tudorel a recunoscut că a fost manevrat politic de Olguța pe vremea când era ministru

România trebuie să plătească trei milioane de euro Comisiei Europene, după ce a întârziat transpunerea legislației privind combaterea spălării banilor. Decizia a fost luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. România a adoptat legislația cerută de Uniunea Europeană cu mai bine de doi ani întârziere față de termenul stabilit de Comisia Europeană, vara lui 2017.

În acest context, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru Mainnews.ro că, pe vremea când era în cadrul Guvernului PSDragnea, a propus ca transpunerea legislației privind combaterea spălării banilor să se facă prin OUG, dar Olguța Vasilescu i-a reproșat că nu are gândire politică, motiv pentru care a renunțat la idee. De remarcat este că Tudorel Toader, care a pretins întotdeauna că este un veritabil tehnocrat în domeniul justiției, a cedat atât de ușor în fața Olguței Vasilescu, care s-a opus din rațiuni pur politice transpunerii legislației privind combaterea spălării banilor. Astfel, Tudorel a recunoscut mai clar ca niciodată că a fost angrenat în jocuri politice, nefiind prin acțiunile sale un tehnocrat în domeniul justiției. 

Tudorel Toader: "Se punea problema transpunerii Directivei. Eram în ședință de Guvern și știam că se apropie infringement-ul. La Ministerul Justiției, deși nu era competența noastră exclusivă, s-a inițiat un proiect de Lege. În Guvern eu am spus că, potrivit jurisprudenței Curții Constituționale, se justifică urgența adoptării unei Ordonanțe de urgență pentru transpunerea unei Directive europene în vederea evitării infringement-ului, ceea ce atunci era un risc iar din păcate astăzi a devenit realitate. I-am spus doamnei premier că proiectului de Lege îi dăm forma Ordonanței de urgență, o prezentăm, o adoptăm și am rezolvat situația. Atunci mi s-a dat replica (n.r. – din partea Olguței Vasilescu) – domnul ministru, nu aveți gândire politică. Ce vor spune votanții noștri din străinătate dacă noi transpunem Directiva cu transferul de bani. În momentul acela s-a stins discuția. Cert este că nu s-a agreat ideea de a veni cu o Ordonanță de urgență".

Replica Olguței Vasilescu a venit imediat pe Facebook, aceasta spunând că nici nu știa despre acea directivă. Tototadă, Olguța a lansat o acuzație la adresa lui Tudorel Toader, conform căreia acesta pregătea OUG pe justiție fără ca miniștrii Guvernului PSDragnea să știe înainte ca ordonanțele să fie prezentate în ședințele de Executiv în forma lor finală.

Olguța Vasilescu: "Inteleg ca Tudorel Toader ma amesteca in nerealizarile lui ca ministru al Justitiei. Am avut multe contre cu el, fiindca avizele pe ordonantele de urgenta pe care le emiteam ca ministru al Muncii veneau totdeauna cu mare intarziere. Dar habar nu am de vreo directiva pe care trebuia el sa o transpuna in legislatie si inteleg ca oricum subiectul era paralel cu legislatia pe munca. De atfel, despre OUG pe Justitie aflam toti ministrii doar in sedinta de guvern si se pot lua inregistrarile din guvern ca sa se vada ca nu am avut vreo legatura cu subiectul. Pana mai ieri spunea ca il refuza pe Liviu Dragnea cand i-ar fi cerut vreo OUG. Sa inteleg ca ii era mai frica de mine decat de seful partidului? 🤗 Ce tare eram si nu stiam... 😂😂😂".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.