Despre copiii crescuți de mame singure se știe că sunt supuși unui risc mult mai ridicat de a avea probleme mari decât cei care sunt crescuți având tatăl în familie. O mulțime de studii arată că mulți dintre copiii crescuți de mame singure ajung să fie dependenți de alcool și droguri, să aibă probleme psihice și tulburări de comportament, probleme de învățare la școală, sarcini în adolescență pentru fete și implicarea în acte legate de criminalitate la băieți – mai multe detalii AICI.
Această situație pornește, în special, de la nașterea în afara căsătoriei, deși numărul mare de divorțuri, de asemenea în creștere, adaugă un număr mare de copii în zona de risc.
O statistică publicată pe 17 iulie de Eurostat arată că numărul de nașteri în afara căsătoriei a crescut rapid în ultimii ani în Uniunea Europeană, în unele țări ajungându-se la dublarea sau chiar la triplarea numărului acestora între anii 2000 și 2018.
Media de nașteri extramaritale, ale mamelor singure ori aflate în relații non maritale, din țările Uniunii Europene, a fost de 42% în 2018, cu 17 % mai mult decât în 2000, ceea ce arată clar o tendință deloc favorabilă pentru viitorul european. Singurele țări europene unde numărul acestor nașteri a scăzut între 2000 și 2018 sunt Letonia, Estonia și Suedia, ultimele două având însă oricum un număr mare, peste media europeană, de nașteri în afara familiei.
Franța e pe primul loc în acest clasament, 60% dintre copiii francezi fiind născuți în 2018 în afara familiei. Urmează Bulgaria cu 59%, Slovenia cu 58%, Portugalia 56%, Suedia 55%, Danemarca 54% și Olanda cu 52%. Grecia e țara cu cele mai puține nașteri în afara familiei, cu puțin peste 11%, urmată de Cipru cu 20%, Croația cu 21%, apoi de Polonia, Lituania și România, cu valori în jurul a 30%.
Dar, în timp ce în Grecia, Cipru, Croația și Polonia s-a înregistrat o creștere abruptă a acestor procente, chiar dacă asta nu a dus totalurile la valori mari, în România numărul acestor nașteri a crescut cu doar câteva procente între 2000 și 2018. Situația buna în care se află țara noastră în acest caz, față de cele mai multe țări din Europa, poate fi foarte bine corelată cu numărul mare de români care se văd legați de valorile tradiționale, de credința creștină – mai multe detalii AICI.