VIDEO Ciopârțirea dosarului 10 august. Orban: "O decizie contrară a tot ceea ce au pățit protestatarii pașnici în Piața Victoriei! Pe de altă parte, nu-mi cereți să intru cu bocancii în activitatea justiției!"


VIDEO Ciopârțirea dosarului 10 august. Orban: "O decizie contrară a tot ceea ce au pățit protestatarii pașnici în Piața Victoriei! Pe de altă parte, nu-mi cereți să intru cu bocancii în activitatea justiției!"

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri despre clasarea parțială a dosarului 10 august de către DIICOT că este "o decizie contrară a tot ceea ce au pățit protestatarii pașnici în Piața Victoriei", dar "există posibilități de a schimba lucrurile". Cu toate acestea, deși o mare parte din opinia publică i-a cerut premierului să ia o poziție mult mai tranșantă contra DIICOT, el a precizat că nu va da ordine procurorilor, așa cum au făcut alții, care au intrat "cu bocancii în activitatea justiției". Totodată, Orban a atras atenția că debutul ciopârțirii dosarului 10 august a fost în epica lui Tudorel Toader pe vremea când era ministru al Justiției, iar Felix Bănilă ocupa funcția de procuror-șef al DIICOT. 

Amintim că avocatul Andrei Lupu a explicat modul în care s-a ajuns la ciopârțirea dosarului. PSD și oficialii MAI au inventat acuzația asupra protestatarilor conform căreia erau organizați din timp pentru a da o lovitură de stat, motiv pentru care dosarul a ajuns de la procurorul militar care îl instrumenta la DIICOT, care are competență pe o asemenea speță. (mai multe detalii AICI

Orban: "Este o decizie care m-a întristat, o decizie pe care nu o înțeleg, o decizie contrară a tot ceea ce au pățit protestatarii pașnici în Piața Victoriei, contrară a tot ceea ce au văzut la televizor oamenii. Cred că există posibilități de a schimba lucrurile. În ceea ce mă privește, consider că orice vinovat trebuie pedepsit, iar acest lucru trebuie rezolvat de justiția din România. 

Pe de altă parte, nu-mi cereți să dau ordine procurorilor-șefi, nu-mi cereți să fac ceea ce au făcut alții și anume să intre cu bocancii în activitatea justiției, pentru că nu o s-o fac. Se știe foarte clar că decizia de preluare a dosarului 10 august de către DIICOT s-a luat în perioada în care ministrul Justiției era Tudorel Toader și șeful DIICOT era Bănilă. Ce s-a întâmplat în perioada respectivă, de ce s-a ajuns la acest rezultat nu pot să vă dau răspunsul la această întrebare. 

În ceea ce ne privește pe noi, noi am desecretizat dosarul, am pus la dispoziția procurorilor toate înregistrările prin decizia Ministrului de Interne. De asemenea, am oferit tot concursul organelor de cercetare penală pentru aflarea adevărului și ne menținem această atitudine".

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.