Ioana Constantin: "E rușinoasă decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august! Avem nevoie de adevăr!"


Ioana Constantin: "E rușinoasă decizia DIICOT de clasare a dosarului 10 august! Avem nevoie de adevăr!"

Procurorii DIICOT au anunțat, miercuri, clasarea parțială a dosarului privind violențele de la 10 august și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, privind intervenția unor jandarmi la protestul Diasporei. Șefii jandarmilor de la acea vreme, Cazan Laurențiu Valentin, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin au scăpat de dosarul 10 august 2018 instrumentat de procurorii DIICOT, instituție condusă de Giorgiana Hosu. Concret, procurorii au clasat dosarul privind o presupusă tentativă de lovitură de stat, dar au clasat și dosarului legat de comportamentul șefilor Jandarmeriei în timpul protestului, când zeci de participanți au fost bătuți.

În acest context, secretarul adjunct al PMP, Ioana Constantin, a declarat că decizia DIICOT de clasare prin care Cazan, Cucoș și Sindile scapă de orice vină în cazul represiunii jandarmeriei asupra protestatarilor pașnici este una rușinoasă. 

Totodată, Ioana Constantin a reliefat că poporul român are nevoie să știe adevărul în cazul 10 august, iar în acest sens a pus două întrebări-cheie: "La final, trebuie să știm exact:

1. Cine a dat ordinul ca forțele de ordine să intre brutal în mulțimea de protestatari? Cine a decis ca jandarmeria să țină ore în șir sub tunuri de gaze lacrimogene protestatarii?

2. Cine a trimis huliganii în mijlocul protestatarilor?".

Ioana Constantin, pe Facebook: "Avem nevoie de adevăr

10 august nu a fost tentativă de lovitură de stat, asta spune în parte DIICOT. Iar acesta e un adevăr pe care îl cunoșteam cu toții, deși Dragnea, Carmen Dan et co încercau să convingă că 10 august a fost o tentativă de lovitură de stat. Este rușinoasă decizia de clasare a dosarului în ceea ce privește șefii Jandarmeriei, o decizie nedemnă pentru gravitatea acțiunilor îndreptate împotriva protestatarilor.

Dosarul 10 august trebuie, însă, să continue în ceea ce privește violențele asupra protestatarilor. La final, trebuie să știm exact:

1. Cine a dat ordinul ca forțele de ordine să intre brutal în mulțimea de protestatari? Cine a decis ca jandarmeria să țină ore în șir sub tunuri de gaze lacrimogene protestatarii?

2. Cine a trimis huliganii în mijlocul protestatarilor?

Apoi, fiecare trebuie să plătească în fața legii pentru faptele săvârșite. 10 august e o zi rușinoasă pentru democrația românească. E ziua în care Guvernul țării s-a întors împotriva propriilor cetățeni. Iar dosarul trebuie să nu mai treneze. Țara asta are nevoie de adevăr".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.