În contextul în care Andrzej Duda a câștigat un nou mandat la președinția Poloniei, profesorul și publicistul Ciprian Apetrei explică, pe Facebook, de ce actualitatea politică poloneză este reflectată atât de fals și de distorsionat în presa occidentală și, prin extensie, în presa românească: extrema stângă se află în spatele acestor ample campanii de fake news, iar în România se mai adaugă niște ingrediente: proasta calitate a presei, jurnaliștii diletanți și traducerile pe genunchi din presa externă de stânga.
Podul.ro vă prezintă comentariile lui Ciprian Apetrei:
”Au fost alegeri prezidențiale în Polonia. A câștigat, la o diferenta foarte mica, un al doilea mandat actualul președinte, care reprezintă o combinație de PNL-PNTcd. Foarte criticat în presa occidentala și, la mana a doua, și în presa noastră. Adversarul său conduce o combinație PSD-USR, foarte apreciată în Occident. Socialiști progresiști.
Despre Polonia nu știm mare lucru. Dar ar trebui să ne intereseze. Este țara cu care avem cele mai multe lucruri în comun, din zona noastră de lume. Țara care a suferit câteva valuri masive de emigrație, dar care a reușit să repatrieze o mare parte dintre cei plecați. Celebrul instalator polonez este mai mult o amintire în Franța. O țară solidă economic, cu multă siguranță a cetățeanului și o orientare fermă proamericană.
Le stă ca un os în gat socialiștilor și progresistilor occidentali pentru că le bate obrazul, pe drept, pentru ipocrizia și complicitatea în relațiile cu Rusia. De aici tot îi auziți criticați, de aici îi tot vedeți puși în oală cu Ungaria.
Macron i-a vizitat și a rămas uimit. Franța are multe de învățat de la voi, s-a trezit spunând. Cum așa, s-a mirat presa franceză? Noi știam că sunt medievali catolici iliberali, pe jumătate sălbatici. Nu, nu sunt așa, dar putem vorbi așa despre ei, este mai comod decât să îi cunoaștem.
Și la noi extrema stângă îi acuză de ‹suprematism› și au alergie la ei. Din păcate, presa română nu are oameni care să cunoască această țară. Nici interes să îi caute. Este mai comod să arunci cu pietrele deja oferite de alții.
Îngrijorător este că lupta la prezidențiale a fost prezentată ca o luptă între opțiunea atlantică și cea europeană. Un fel de avampremieră la politicile UE de prietenie cu China și Rusia și de neîncredere cu SUA, un vis al stângii roșii și verzi, din ce în ce mai puternice.
Bine că în Est nu au reușit să câștige în Polonia. În același timp, scorul foarte strâns se datorează și unui mod în care președintelui Duda a părut ca ‹i s-a urcat la cap› puterea. Chiar dacă ești de partea bună a lucrurilor, nu îți este permis orice.
Cum vom colabora cu președintele reales, iată o bună întrebare”.