EXCLUSIV DOCUMENT: ONG-istul Gruia Bumbu, cercetat de DNA și DLAF în urma dezvăluirilor Podul.ro! Cum deturnează Pakiv România fonduri europene


EXCLUSIV DOCUMENT: ONG-istul Gruia Bumbu, cercetat de DNA și DLAF în urma dezvăluirilor Podul.ro! Cum deturnează Pakiv România fonduri europene

În urma dezvăluirilor Podul.ro privind marile suspiciuni de deturnare a importante fonduri europene de către controversatul Gruia Bumbu, șeful Pakiv România – ONG care se ocupă, încă din 2005, cu incluziunea cetățenilor de etnie romă, cu lupta împotriva discriminării, egalitatea de șanse, identitatea de gen ș.a.m.d. –, Ministerul Fondurilor Europene solicită procurorilor DNA și Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) să investigheze o serie de proiecte europene coordonate de ”Gruișor” Bumbu.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene confirmă adevărul dezvăluirilor Podul.ro, o adresă din 8 iulie a Direcției Generale Programe Europene Capital Uman (DGPECU) susținând că, cităm întocmai:

”Urmare a celor semnalate în sesizările formulate precum și a verificărilor preliminare efectuate de DGPECU privind implementarea proiectelor mai sus menționate, vă informăm că au fost constatate indicii de fraudă, drept urmare acestea au fost trimise spre investigare către organele abilitate, respectiv Departamentul pentru Luptă Antifraudă și Direcția Națională Anticorupție” – descărcați notificarea AICI.

Citiți dezvăluirile Podul.ro privind deturnările de fonduri europene prin intermediul Pakiv România – AICI, AICI și AICI. În curând vom reveni cu noi episoade. De notat că până la demararea acestui serial de presă toate instituțiile abilitate au tărăgănat demararea unei anchete reale, ba chiar au ignorat speța cu desăvârșire. 

Suspiciuni legitime

Avertizăm că trimiterea către DLAF a speței ridică și o serie de suspiciuni inevitabile. Aceasta în condițiile în care, din 2014 și până în prezent, această instituție a tergiversat și a tratat cu indiferență numeroasele sesizări privitoare la neregulile și ilegalitățile flagrante comise de Gruia Bumbu și Pakiv România. De altfel, așa cum Podul.ro a arătat în episoadele trecute, răspunsurile DLAF și OIR POSDRU s-au dovedit a fi adrese trase la indigo, multe dintre acestea nefiind nici măcar asumate, cu numele și calitatea persoanei în cauză.

Pe de altă parte, având în vedere vechea prietenie și colaborare dintre Gruia Bumbu și conducerile OIR POSDRU, instituție care l-a protejat în repetate rânduri, așa cum Podul.ro a dezvăluit AICI, ar fi normal ca din echipa de control să nu facă parte nici un expert din cadrul OIR POSDRU CENTRU. Mai mult chiar, considerăm că ar trebui verificată la sânge activitatea șefei departamentului de contractare și monitorizare a proiectelor, dar și activitățile directorilor executivi care au contribuit la neregulile și ilegalitățile demantelate de investigațiile Podul.ro.

Având în vedere cele de mai sus, considerăm că DNA ar trebui să ancheteze întreaga speță, tocmai pentru a nu se repeta tergiversările și jocurile de gleznă din trecutul recent.

Noi probleme pentru ”Gruișor” Bumbu

Nu intenționăm să incriminăm pe nimeni, dar este remarcabil de arătat că, în proiectul ”Romii creează întreprinderi sociale de reciclare a materialelor de ambalaj“ ROMA-RE, managerul de proiect a fost domnul Nicolae Moldovan, fost city manager al orașului Alba Iulia, actualmente șef de cabinet al europarlamentarului PNL Mircea Hava. În acest proiect, cele cinci structuri de economie socială (întreprinderi de reciclare a materialelor din plastic) în care trebuiau să lucreze 120 de cetățeni de etnie romă, nu au funcționat niciodată, deși banii europeni au fost încasați. Vă vom dezvălui toate acestea într-un episod viitor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.