Transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee, hotărâtă și impusă de Erdogan, ar fi trebuit să aducă musulmanilor turci, dar și a celor de alte naționalități, bucuria întoarcerii marii capodopere a Ortodoxiei la starea de monument al gloriei islamului otoman biruitor.
Chiar dacă erau de așteptat reacții adverse limitate pe plan internațional din cauza acestui act al Ankarei, beneficiile care păreau să fie obținute pe plan intern și în alte părți ale lumii islamice păreau a fi atât de sigure încât președintele cu nostalgii otomane a făcut tot ce era posibil pentru a-și duce la îndeplinire cât mai repede hotărârea privind Catedrala Sfânta Sofia. Însă reacțiile internaționale care au urmat îndată ce Erdogan și-a anunțat intenția privind marea catedrală nu au venit doar din partea Greciei, a vreunui înalt funcționar din partea Uniunii Europene și din partea UNESCO, cum era de așteptat, ci au venit cu mare severitate și din partea Statelor Unite și a Rusiei.
O altă reacție dură și mai puțin așteptată de Ankara a venit din partea autorității superioare islamice din Egipt, care a criticat politica președintelui turc de a-și recâștiga susținerea celor dezamăgiți de politica Turciei, care se află de mai multă vreme prinsă în două războaie și e prinsă într-o situație economică foarte complicată, prin acest act ostil la adresa creștinilor ortodocși.
Iar dacă intenția transformării forțate a catedralei în moschee a produs daune vizibile politicii externe a Turciei, pe plan intern nu a fost vizibil vreun mare câștig nici măcar între musulmanii care susțin o nouă politică otomană a președintelui Erdogan.
Un semn clar ar nivelului încântării populare a putut fi văzut vineri, când, după ce hotărârea președintelui a fost aprobată oficial, era de așteptat ca în jurul catedralei să se adune o mare de naționalisti turci și musulmani practicanți care să sărbătorească transformarea catedralei din muzeu, cum hotărâse Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne, în 1934, în moschee. Numai că la Sfânta Sofia a venit doar un grup de zeci de activiști, după anunțarea deciziei oficiale privind catedrala și, în mai multe ore, probabil la mobilizarea organizațiilor politice care îl susțin pe Erdogan, s-au adunat ”câteva sute” de turci, după cum relatează presa subordonată președintelui turc. S-a scandat Allahu Akbar alături de sloganuri naționaliste și s-a ascultat chemarea la rugăciune făcută din minaretele de pe lângă Sfanta Sofia, într-un Istanbul total indiferent și apatic, îngrijorat de problemele economice și războaiele Turciei – mai multe detalii AICI.
Iar felicitările internaționale au venit până acum doar din partea Mauritaniei, a organizației paramilitare Hamas și a Ciprului de Nord, care are recunoaștere oficială doar din partea Ankarei.