Obrăznicia Moscovei: Ambasada Rusiei la Chișinău AMENINȚĂ opoziția pro-europeană și pro-românească! Dodon, Diacov, Filip și ”politica externă echilibrată” la Kremlin


Obrăznicia Moscovei: Ambasada Rusiei la Chișinău AMENINȚĂ opoziția pro-europeană și pro-românească! Dodon, Diacov, Filip și ”politica externă echilibrată” la Kremlin

Într-un context în care rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se prăbușește abrupt în preferințele de vot și recurge, prin cozile sale de topor din PSRM, la răpirea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan, în plin dezastru Covid-19, Ambasada Rusiei la Chișinău găsește de cuviință să amenințe opoziția pro-europeană și pro-românească de dincolo de Prut.

Mai exact, într-un moment care spune totul, ambasadorul Kremlinului avertizează public că Rusia are interese în R. Moldova și că le va apăra mereu.

În aceste condiții, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) amintește, pe Facebook, că obiectivele Rusiei sunt cunoscute de toată lumea: acapararea de noi teritorii prin încălcarea tuturor tratatelor europene și internaționale, dar și susținerea conflictelor și a separatismului (cazul Transnistriei fiind concludent).

Podul.ro vă prezintă avertismentul lui Iurie Reniță:

”Pentru Federația Rusă principiile fundamentale ale dreptului internațional, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, precum și alte documente relevante ce stabilesc raporturile dintre state, sunt doar niște declarații deșarte, spuse de ochii lumii.

În realitate, Rusia acționează conform propriilor principii – a acaparării de noi teritorii, a promovării și susținerii conflictelor teritoriale și a separatismului, cele mai concludente cazuri fiind războiul ruso-moldonenesc din 1992, războaiele cu Georgia, Ucraina s.a.

Cum altfel am putea califică recentele declarații ale ambasadorului rus la Chișinău, care, în stilul tradițional al diplomației ruse (inclusiv al celei țariste și sovietice!) declară, ca la el acasă, următoarele: „Noi nu dictăm conducerii Republicii Moldova ce vector extern să aleagă. Dar acest fapt nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese…Și noi mereu le vom apăra”.

În cazul nostru le-ați apărat chiar cu tancurile, căci nici până astăzi, din 1992, nu v-ați retras trupele de ocupație. Despre această e vorba când vă referiți la apărarea intereselor rusești? Dar cum rămâne cu dreptul fundamental al unui stat suveran de a-și decide, tot în mod suveran și neconstrâns de nimeni, soarta și opțiunile sale de dezvoltare?

Aceasta-i adevărata față a ‹politicii externe echilibrate›, promovată de Dodon, Diacov și Filip! Mai spunea asemenea lucruri ambasadorul rus, dacă la Chișinău am fi avut o conducere responsabilă, ghidată exclusiv de promovarea și apărarea intereselor noastre naționale și nu ale Federației Ruse?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.