Tătaru, în urma numărului record de cazuri COVID-19: "Nu văd apanajul stării de urgență! Nu știu dacă ar trebui să ne transformăm într-un stat polițienesc!"


Tătaru, în urma numărului record de cazuri COVID-19: "Nu văd apanajul stării de urgență! Nu știu dacă ar trebui să ne transformăm într-un stat polițienesc!"

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus și 1.817 de decese. Cele 555 de cazuri noi au rezultat din 13.147 de teste efectuate la nivel național în ultimele 24 de ore. Bilanțul de miercuri a crescut semnificativ față de marți, când au fost anunțate 397 cazuri noi din 11.855 de teste efectuate.

În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut o intervenție miercuri la Realitatea PLUS, în cadrul căreia a precizat că Guvernul României, în urma demersurilor făcute de CCR, Avocatul Poporului și PSD, nu mai are pârghiile legislative pentru a gestiona măsurile precum carantina, izolarea, respectiv internarea. Cu toate acestea, Tătaru a spus că în acest moment nu se impune revenirea la starea de urgență, soluția nefiind transformarea României într-un "stat polițienesc", ci conștientizarea la nivelul fiecărui cetățean a faptului că trebuie respectate recomandările epidemiologice. 

De altfel, Nelu Tătaru a atras atenția că starea de urgență s-ar impune în momentul în care ATI și UPU ar fi suprasolicitate la nivel național. "Nu trebuie să instituim stare de urgență când într-o zi nu s-au găsit locuri într-un spital", a adăugat Tătaru. 

Tătaru: "Suntem într-un moment în care nu avem măsuri legislative care să ne ajute să avem pârghiile pentru a gestiona carantina, izolarea sau internarea. Recomand în continuare respectarea regulilor. În privința părții legale, noi am încercat să punem în concordanță printr-un proiect legislativ care se află în acest moment la Camera Deputaților. Săptămâna viitoare avem informația că va ajunge și la Senat și sperăm ca jumătatea săptămânii vitoare să avem cadrul legislativ pentru acele pârghii precum izolarea, carantinarea și internarea. 

În acest moment nu văd apanajul stării de urgență, dar în condițiile în care nu vom putea gestiona un număr de cazuri care vor fi din ce în ce mai multe de la o zi la alta și care vor sufoca sistemul medical, ne gândim la alte măsuri.

În măsura în care vom vedea suprasolicitări la ATI, la UPU, vom recomanda revenirea la starea de urgență. Nu trebuie să instituim stare de urgență când într-o zi nu s-au găsit locuri într-un spital. Sistemul medical românesc, așa cum îl știm noi, șubred, poate gestiona situația, așa cum a gestionat și în primele 3 luni. Dar nu știu dacă ar trebui să ne transformăm într-un stat polițienesc sau să umblăm cu o sperietoare ca starea de urgență".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.