Japonia: ULTIMUL studiu despre eficiența măștilor împotriva infectării cu Covid-19 arată o situație foarte ÎNGRIJORĂTOARE


  • ACP
  • Jul 7, 2020 12:31
  • 3321
Japonia: ULTIMUL studiu despre eficiența măștilor împotriva infectării cu Covid-19 arată o situație foarte ÎNGRIJORĂTOARE

Japonia este una dintre țările care au avut un număr foarte mic de infectări cu noul coronavirus, fără să fi impus măsuri foarte drastice cetățenilor săi.

Japonezii au avut și încă au grijă să respecte recomandările guvernamentale, una dintre cele mai importante fiind purtatul măștii, mai ales în condițiile în care încă se mai înregistrează îmbolnaviri cu noul coronavirus.

De notat că japonezii au purtat măști încă din anii '70, numai că atunci o făceau pentru a se feri de poluarea excesivă din marile orașe, așa că pentru ei măștile nu au fost tocmai o noutate și au încredere în eficiența acestora împotriva infectării cu noul coronavirus.

Însă un studiu realizat de un profesor al Universității Internaționale St. Luke din Tokio, Kazunari Onishi, publicat marți în presa japoneză, arată că sunt diferențe imense între capacitățile de protecție oferite de tipuri diferite de măști împotriva infectării cu Covid 19, diferențe care sunt accentuate și de modul în care este purtată masca.

Onishi a testat mai multe modele de măști, începând de la cele de pânză, până la cele medicale și cele pentru praf, care corespund standardului N95, măsurând densitatea particulelor mai mici de 0,3 micromentri din aer și din spațiul dintre mască și față. Au fost testate și măștile oferite fiecărei familii din Japonia de guvernul central, în luna aprilie, măști confecționate din tifon și numite ”abenomăști”, după numele premierului Abe, cel care a hotărât distribuirea acestora.

Studiul a arătat clar și faptul că felul în care este folosită masca este foarte important, deoarece purtarea incorectă a acesteia poate scădea la zero utilitatea ei. De asemenea, s-a constatat că și forma măștii este foarte importantă pentru nivelul de protecție oferit.

Măștile din tifon și cele din pânză nu oferă nici un fel de protecție celor care le poartă, fiind străbătute de 100% din particulele din aer mai mici de 0,3 micrometri, ceea ce crește substanțial riscul infectării cu noul coronavirus, așa cum arată măsurătorilor făcute de profesorul japonez.

Măștile medicale cu trei straturi de filtrare (non woven masks), care sunt și cele mai folosite, sunt străbătute de 52% din particulele din aer, atunci când sunt purtate corect. Asta e valabil însă doar în cazul măștilor medicale cu trei straturi care au capacitate de filtrare conform normelor, cele neconforme, cum sunt cele mai multe măști chinezești de la noi din țară, având o rată de scăpare a particulelor de aproximativ 80%. Iar când sunt purtate incorect sunt 100% ineficiente.

Profesorul Onishi a arătat însă că masca poate preveni răspândirea particulelor atunci când cel care o poartă tușește și ca alt avantaj al purtării acesteia e că nu permite atingerea nasului ori a gurii direct cu mâinile care e posibil să fi fost contaminate cu viruși – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.