Investigație EXCLUSIVĂ: Sediul-”palat”, pensiunea și mașinile controversatului Gruia Bumbu, șeful ONG-ului Pakiv România. Cum sunt deturnate fondurile europene destinate comunităților rome, cu larga complicitate a instituțiilor statului DOCUMENTE


Investigație EXCLUSIVĂ: Sediul-”palat”, pensiunea și mașinile controversatului Gruia Bumbu, șeful ONG-ului Pakiv România. Cum sunt deturnate fondurile europene destinate comunităților rome, cu larga complicitate a instituțiilor statului DOCUMENTE

În urma investigațiilor Podul.ro (AICI și AICI) în care am arătat modul prin care șeful ONG-ului Pakiv România, Gruia Bumbu (foto sus), deturnează, împreună cu apropiații și colaboratorii săi (uneori politici), însemnate fonduri europene destinate celor mai nevoiașe comunități, în special rome, Podul.ro vă prezintă acum o serie de inginerii financiare comise de același ”Gruișor” Bumbu, începând cu anul 2011.

Așa cum veți observa în cele ce urmează, de atunci și până în prezent, niciuna dintre instituțile abilitate să vegheze și să controleze cheltuirea corectă și responsabilă a fondurilor europene – în speță OIR POSDRU CENTRU,  DLAF și DNA – nu l-au deranjat, nici măcar cu o floare, darămite cu un control serios, pe Gruia Bumbu sau pe oricine altcineva din conducerea Pakiv România, în pofida vrafului de sesizări cu documente și martori privind multiple deturnări de fonduri, infracțiuni și numeroase neregului, sesizări depuse de Viorel Bumbu – unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai romilor din județul Alba, președinte al Uniunii Democratice a Romilor.

În actualul episod, Podul.ro vă prezintă, pe baza documentelor pe care le deținem, cum și-a împroprietărit cu bani europeni Gruia ”Gruișor” Bumbu  actualul sediu, din strada Emil Racoviță nr.76, Alba Iulia, în care ONG-ul său deja funcționa la o turație maximă. În anul 2011, imobilul a fost achiziționat prin cumpărare cu scopul de a deveni, așa-zisul ”Centru Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale”, în cadrul proiectului ”Alternative la șomaj-ID 59815”, ceea ce însă nu s-a mai întâmplat niciodată. Suma (din bani europeni) de achiziționare a imobilului a fost de 852.612,46 lei fără tva, echivalentul a cca. 240.000 euro. ”De fapt, nu spațiul contează, ci tocmai oportunitatea de a-l cumpăra la un astfel de preț incredibil de mare”, explică Viorel Bumbu.

Precizăm că în a doua parte a investigației vom discuta despre două autoturisme (dintre multe altele despre care deținem informații) pe care același Gruia Bumbu le-a cumpărat, plătind doar valoarea reziduală, după plata ratelor de  leasing (însumând aproximativ 52.000 euro), din bani europeni, firește, deși proiectul respectiv nu necesita astfel de achiziții. După o scurtă perioadă în care au fost arondate ONG-ului Pakiv România, timp în care Viorel Bumbu susține că au fost folosite în scopuri personale, cele două mașini se regăsesc în declarația de avere a lui Gruia Bumbu. Pentru neofiți, menționăm și că în limba romilor ”pakiv” înseamnă ”cinste”, titulatură care, așa cum veți remarca, nu prea corespunde acestui ONG. 

Undă verde pentru achiziția unui ”palat”

Prin actul adițional nr. 3 (AICI și AICI) OIR POSDRU CENTRU este de acord, în 2011, cu modificarea descrierii proiectului european în sensul că ”solicitantul va înființa, într-un imobil care se va achiziționa prin proiect un Centru Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale”. Solicitantul este Pakiv România, respectiv Gruia Bumbu. Același act adițional decide că suma de 852.612,46 lei (fără tva) rămâne aceiași ca în cazul eventualelor lucrări de construcții, renovări, extinderi menite transformării unei ”locații în folosința acestuia” (a organizației Pakiv – n. red, respectiv o centrală termică concesionată de la primăria orașului).

Cu alte cuvinte, actul invocat dă undă verde achiziționării prin cumpărare a unui spațiu cu o sumă de cca. 240.000 euro, un spațiu ce ar putea, la o primă vedere, să fie un palat, având în vedere suma alocată. Adevărul este însă cu totul altul.

Acest spațiu urma să devină Centrul Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale și, așa cum se arată în Referatul de necesitate nr. 338/21.10.2011, avea să ”garanteze sustenabilitatea în timp a rezultatelor obținute prin acest proiect și care să ofere posibilitatea asigurării unor servicii specializate diverselor categorii sociale defavorizate din România, pentru o perioadă îndelungată după încheierea proiectului”.

Uite Centrul, nu e Centrul! Sediul Pakiv și pensiunea lui ”Gruișor”

Potrivit documentelor pe care le deținem, în momentul respectiv imobilul cumpărat era sediul (nu și în acte) al Asociației Pakiv România. În acte, ca sediu figura un imobil situat pe Bulevardul Republicii, la nr. 40, clădire pe care talentatul ”Gruișor” Bumbu se pregătea, cu sârg, să o transforme în... pensiune. La vremea aceea, oricine ar fi putut observa (foto jos) că imobilul achiziționat cu o căruță de bănet pentru a deveni, cică, pomposul Centru Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale, purta la vedere bannerul organizației Pakiv, și nu pe cel al așa-zisului Centru, deși elementul de vizibilitate era obligatoriu, fapt stipulat în proiect.

Finalmente, la ceva timp după această manevră, în 2013, imobilul cumpărat cu însemnate fonduri europene drept Centrul Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale avea să devină și în acte, oficial și la vedere, sediul Asociației Pakiv România, ceea ce oricum era până atunci, însă nu și în scripte, tocmai pentru a putea fi realizată manevra de mai sus. Asta s-a întâmplat prin Încheierea Camerei de Consiliu nr. 2741/CC/09.09.2013, într-o contradicție flagrantă cu scopul pentru care a fost achiziționat imobilul, așa cum se arată și se asumă în Referatul de necesitate. De altfel, noua adresa Pakiv este vizibilă și pe site-ul oficial: Strada Emil Racoviță nr. 76, adică exact aceeași unde ar fi trebuit să figureze Centrul Interregional de Sprijin al Inițiativelor Antreprenoriale.

Sală de conferință pentru pensiune, pe bani europeni?

Cât despre fostul sediu-pensiune din Bulevardul Republicii nr. 40 se pare că, sub pretextul înființării unei săli de ședință, s-au efectuat reparații de reabilitare a mansardei imobilului cu banii din proiectul european ”Alternative pentru șomaj – promovarea și dezvoltarea competențelor și activității antreprenoriale în rândul șomerilor”, ID 59815. Scopul real al reabilitării a fost, presupune Viorel Bumbu, pregătirea unei săli de conferință pentru pensiunea în devenire și în prezent funcțională.

Complicitatea OIR POSDRU CENTRU

Deosebit de grav și alarmant este că, în toată această inginerie vizând deturnarea de fonduri europene și atragere de foloase necuvenite, tocmai instituția care ar trebui să vegheze la corecta cheltuire a acestor bani – ne referim la OIR POSDRU CENTRU, care deține toate pârghiile procedurale și atribuțiile în acest sens – nu a pus în aplicare tehnici elementare și specifice de control: comparația, examinarea, recalcularea și observarea fizică a situației reale în momentul în care a lăsat nemodificată suma alocată achiziționării acestui spațiu, respectiv  852.612,46 lei (fără tva).

Pakiv, fabrica de proiecte

Ca prin minune, OIR POSDRU CENTRU nu a observat, prin ofițerii săi, cu ocazia verificării la fața locului, că acel așa-zis Centru nu are nimic în comun cu destinația descrisă pompos și asumată în proiect, că este amplasat pe o stradă plină de noroaie și gropane, că se află la mai bine de 500 de metri de șoseaua principală, și că acolo, în realitate, funcționează sediul ONG-ului Pakiv România, unde se lucrează la toate proiectele europene în birouri de 9 metri pătrați, în unele neputând nici să stai în picioare, înghesuiți ca ciupercile și fără aer. (foto jos)

De asemenea, ofițerii OIR POSDRU CENTRU nu observă că, deși a costat o căruță de bani, spațiul achiziționat cu un scop bine definit în descriere proiectului, este departe de traseele de transport în comun, ceea ce contravine total recomandărilor Propunerii tehnice (anexa 7) din documentația de achiziție imobil.

”De fapt, nu spațiul contează, ci tocmai oportunitatea de a-l cumpăra la un astfel de preț incredibil de mare”, explică Viorel Bumbu, care ne-a confirmat întreaga inginerie.

Contractul de vânzare-cumpărare. Și o parcelare dubioasă

Mai mult chiar, proprietarul spațiului (vilei) vândut este același care a închiriat Asociației Pakiv o altă locație ce îi aparține, vis-a-vis de sediu, pentru derularea altor proiecte pe bani europeni.

OIR POSDRU CENTRU nu observă că în momentul autentificării contractului de vânzare-cumpărare (Încheiere de autentificare nr. 1503 din 13.12.2011 – documente pe care le puteți descărca AICI) se depune și un act de parcelare prin care se dezmembrează suprafața de 265 mp din imobilul în cauză, autentificat prin Încheiere de autentificare nr. 1502 din 13.12.2011, adică cu un număr anterior autentificării contractului de vânzare-cumpărare.

Acest lucru se întâmplă după data de 24.11.2011, când s-a depus și deschis oferta singurului ofertant în persoana numiților soț și soție Mariț Claudiu și Mariț Daniela-Ana, cu domiciliul în Alba Iulia, Strada Emil Racoviță nr. 76. Suprafața de 265 metri pătrați ce aparținea inițial imobilului vândut de soții mai sus amintiți a rămas în posesia acestora.

Este cel puțin curios că acest lucru se întâmplă după formalitățile de adjudecare a licitației (data de 24.11.2011), la circa 3 săptămâni în urma acestei date. De reținut că numiții Mariț Claudiu și Mariț Daniela-Ana au fost singurii ofertanți, au depus oferta în ultima zi, 24.11.2011, ora 9.25, la prețul exact al sumei alocate din proiectul european și perfect pliată pe nevoia achiziției.

Cele două autoturisme: un cadou de 52.000 euro pentru Gruia Bumbu

OIR POSDRU CENTRU nu a verificat și nici nu a observant că,  deși Gruia Bumbu a insistat că acestea ar fi niște ”necesități”, autoturismele achiziționate în cadrul aceluiași proiect european nu și-au găsit nici cea mai mica justificare. În realitate, susține Viorel Bumbu, ”au fost folosite mai mult ca autoturisme personale”. Un control riguros al foilor de parcurs, al consumului de combustibil, coroborat cu evenimentele petrecute în cadrul proiectului ar descoperi aceste aspecte. Dar absolut nimeni nu a realizat aceste controale firești.

Pentru autoturismul SUV marca Rover Freelander s-a plătit o rată de leasing de aproximativ 2000 euro pe lună, iar pentru microbuzul Renault Trafic 8+1, o rată lunară de circa 1600 euro. Totalul ratelor pentru o perioadă de 17 luni (și după 50.000 de km rulați) a fost de aproximativ 52.000 euro (contract leasing cu SC BT FINOP LEASING).

”Cu alte cuvinte, un frumos cadou de 52.000 euro pentru președintele organizației Pakiv, Gruia Bumbu, acesta cumpărând cele două autoturisme doar prin plata diferenței reziduale. O manevră discretă prin care se sustrag bani din proiect. Să mai arat și că cei 60 de beneficiari antreprenori au primit, la un loc, doar 90.000 de euro? Precizez că și alte două sau trei autoturisme marca Kya din cadrul altor proiecte derulate de Pakiv sunt în aceeași situație. Autoturismele au fost înregistrate cu nr. de IF și terminația BIG”, explică Viorel Bumbu.

Cu privire la aspectele de mai sus sesizate, cele două responsabile în conducerea OIR POSDRU CENTRU, Steau Maria și fosta directoare, Marinela Mihai, nu au oferit niciodată răspunsurile și clarificările așteptate, deși le anunțăm pe cele două doamne că autoturismul SUV și microbuzul 8+1 figurează în declarația de avere a lui Gruia Bumbu, președintele Pakiv România – descărcați documentul AICI.

Posibile explicații: sediul, concubina și relațiile sus puse 

Viorel Bumbu ne-a expus o situație care ar putea explica letargia și indiferența instituției la care ne referim, situație la care Podul.ro va mai reveni cu prilejul unor investigații viitoare: 

”OIRPOSDRU se preface că nu observă aceste aspecte. E bine de știut că soția-concubină a lui Gruia Bumbu, Barbu Loredana a lucrat la OIRPOSDRU CENTRU și are prietenii puternice și relații sus puse în interiorul instituției. Ba mai mult, aceasta păstorește ‹finanțele› Asociației Pakiv România și asigură servicii de contabilitate prin firma personală afacerilor înființate în cadrul proiectelor. Totodată, cititorii dumneavoastră mai trebuie să afle și că instituția OIRPOSDRU CENTRU  a fost chiriașă, mai bine de 5 ani, într-un imobil care este proprietatea președintelui Pakiv, Gruia Bumbu, pentru o chirie de  aproximativ 1500 de euro pe lună, din strada N.Titulescu , nr.10, din Alba Iulia, în timp ce organizația beneficia de finanțări substanțiale și ‹controale invizibile›. Din păcate, Gruia Bumbu a fost și continuă să fie protejat de cercuri oculte, grupuri de interese care îi apără spatele. Vom reveni cu noi detalii, în curând”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.