Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a atras atenția că gașca deputatului PSD Florin "Ciordache" din Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat raport de respingere în cazul proiectului de lege ce prevede desființarea SS. Astfel, proiectul de lege va merge la vot în plen cu raport de respingere. Totodată, privind necesitatea desființării SS, Birchall a amintit că în forma actuală are rolul de a albi magistrații corupți și, mai mult, bilanțul activității instituției cu pricina pe anul 2019 este dezastruos: din 417 dosare instrumentate de SS, 415 au fost clasare, iar numărul magistraților anchetați este de doar 3, dintre care unul a fost achitat de instanță.
Birchall, pe Facebook: "Înțeleg că pentru inițiativa legislativă de desființare a Secției Speciale (SIIJ), Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat raport de respingere. Cu alte cuvinte gașca Iordache, Savonea și toți susținătorii aceste Secții doresc menținerea Secției "Nufărul" care, în această formă, s-a dovedit a fi toxică pentru sistemul judiciar și pentru ceea ce înseamnă justiția în România. Raportul lor de activitate pe anul 2019 este mai mult decât grăitor: din 417 dosare 415 sunt clasate! Sper să se înceteze cu manipularea cum că fără această Secție magistrații certați cu legea scapă! Așa cum am mai spus, această Secție a fost moșită de Iordache, Savovea și gașca, pentru alte motive decât pentru a asigura respectarea legii și a domniei legii sau pentru ca cei certați cu legea, indiferent cum îi cheamă, să răspundă! Dacă vă uitați pe statistica anului trecut o să observați că numărul magistraților anchetați de SIIJ este de 3! Da exact, 3 dintre care 1 achitat de instanță! Sper totuși ca votul din plen să fie pentru adoptare".
Mai mult, deputatul USR Silviu Dehelean a subliniat că "Secția Specială reprezintă creația lui Dragnea pentru a pune presiune pe toți judecătorii și procurorii care anchetează marile afaceri de corupție".
Dehelean, pe Facebook: "Penalii nu renunță. PSD și UDMR au votat astăzi, în comisia juridică, împotriva proiectului USR de desființare a Secției Speciale de investigare a magistraților, creația lui Dragnea pentru a pune presiune pe toți judecătorii și procurorii care anchetează marile afaceri de corupție.
USR și-a asumat o luptă pentru desființarea instrumentului politic împotriva independenței justiției, în special, și de reparare a legilor justiției, în general. Este ce au cerut 130 de parchete și instanțe din România, este ceea ce ne-au cerut partenerii din Uniunea Europeană, societatea civilă și toți oamenii din România care nu susțin penalii.
Proiectul va merge la votul din Camera Deputaților cu raport de respingere. Sper că PSD și UDMR vor înțelege că trebuie să pună capăt luptei împotriva justiției. Măcar acum, în ultimul moment.
Urmează alegerile locale și parlamentare. Românii nu vor uita și nu îi vor ierta".
Pe final, reiterăm că propaganda PSD a susținut sistematic ideea conform căreia existența Secției Speciale e vitală pentru ca magistrații să răspundă pentru activitatea lor și mai ales pentru a da socoteală pentru presupusele abuzuri pe care le-ar comite prin sentințele date. În acest context, judecătorul Cristi Danileț a demontat propaganda pesedistă, atrăgând atenția, în primul rând, că SS nu poate sancționa presupusele abuzuri ale magistraților și, totodată, că în prezent există deja 5 forme prin care magistrații răspund pentru activitatea lor, utilitatea SS fiind pusă astfel la îndoială.
Cristi Danileț, pe Facebook, în data de 1 iunie: "În România exista cinci forme de răspundere a magistraților. Atenție, însă: nicăieri în lume magistrații nu sunt investigați pentru soluțiile date, ci doar pentru conduite ilegale. Nici măcar SIIJ, concepută din cauza războiului cu Kovesi, nu are puterea de a cerceta 'abuzuri' /'greșeli' ale magistraților - știu că asta a fost minciuna pentru a justifica înființarea acestei structuri, dar... fraier e doar acela care a crezut așa o prostie contrară principiului universal al independenței justiției".
Cele 5 forme de răspundere a magistraților, prezentate de judecător într-o analiză pentru Republica: "Reglementările actuale consacră cinci forme de răspundere a magistraților: administrativă – când sunt șefi care se dovedesc a fi prost manageri, atunci sunt schimbați de CSM la cererea personalului din subordine sau după o inspecție; deontologică – când magistratul încalcă una din recomandările privind conduita în timpul sau în afara serviciului, recomandări prevăzute în Codul deontologic adoptat în 2005, atunci CSM pronunță o hotărâre care se depune la dosarul personal și de ea se va ține cont la evaluarea ce are loc o dată la trei ani; disciplinară – când magistratul încalcă o obligație de serviciu expres menționată în legea privind statutul magistraților, atunci CSM îl sancționează disciplinar cu mustrare, mutare în altă instanță, reducerea salariului sau demitere; materială – când magistratul comite cu rea-credință sau gravă neglijență o eroare judiciară și, ca urmare, statul plătește o sumă de bani celui ale cărei drepturi au fost încălcate, atunci Ministerul Finanțelor se îndreaptă împotriva magistratului pentru recuperarea sumei; penală – pentru orice infracțiune comisă de magistrat, în exercitarea funcției sau fără vreo legătură cu aceasta. Acesta va fi investigat penal de procurori și judecat de judecători, iar în caz de condamnare va avea cazier și va fi dat afară din justiție". (citiți AICI analiza completă)