Consecințele participării rusofilului Dodon la parada de la Moscova: conducerea R. Moldova promovează interesele Rusiei și recunoaște tacit legitimitatea trupelor rusești de ocupație din Transnistria


Consecințele participării rusofilului Dodon la parada de la Moscova: conducerea R. Moldova promovează interesele Rusiei și recunoaște tacit legitimitatea trupelor rusești de ocupație din Transnistria

Participarea președintelui rusofil și socialist Igor Dodon la parada militară de la Moscova arată că actuala conducere a R. Moldova promovează ideologiile de stat ale Federației Ruse, avertizează mai mulți experți. În plină pandemie, această paradă nu doar că aduce riscuri pentru militarii moldoveni care au fost prezenți la respectivul eveniment, dar mai arată, încă o dată, fără să mai fi fost nevoie, că R. Moldova este în izolare internațională.

Potrivit RadioChisinau.md, la parada de la Moscova, transferată de pe 9 mai pe 24 iunie, din cauza pandemiei, au refuzat să participe mai mulți lideri de stat, astfel că ceremonia s-a făcut cu șapte lideri de stat, printre care și Igor Dodon. La defileul militar de la Moscova, au fost prezenți și șefii regiunilor separatiste din Georgia: Abhazia și Osetia de Sud.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Anatol Țăranu, consideră că prin această prezență la parada de la Moscova, Igor Dodon recunoaște tacit și legitimitatea regimului separatist de la Tiraspol.

„Prin această vizită la Moscova, președintele Dodon își realizează conceptul său electoral care se bazează pe principiul de obediență totală a R. Moldova în raport cu Moscova. Participarea noastră la această paradă subliniază că actuala conducere a R. Moldova, sub influența lui Dodon, continuă să trăiască cu vechile precepte sovietice, noi suntem promotorii ideologiei de stat a Federației Ruse, în detrimentul intereselor noastre naționale. Prin această participare alături de liderii unor structuri separatiste din fosta URSS este recunoașterea tacită a legitimității regimului separatist de la Tiraspol, iar prin aceasta Igor Dodon aduce prejudicii enorme R. Moldova”.

Și analistul politic Ion Tăbârță observă, citat de RadioChisinau.md, că pentru actualul președinte al R. Moldova contează mai mult campania electorală, felul cum se va face transferul de imagine de la Putin spre el și mai puțin pandemia.

„Igor Dodon dă dovadă de obediență față de Federația Rusă și față de Putin în mod special, pe care-l urmează în tot ce face. Igor Dodon tratează această vizită în termeni electorali. Încercând să suprapună această imagine pe care o are Putin asupra imaginii sale electorale. Pentru Igor Dodon nu contează situația reală în Federația Rusă, rata de infectare cu COVID. Pentru Igor Dodon nu a contat niciodată. El se gândește mai mult la imaginea sa electorală, mai bine să apară fața sa peste tot, decât să apară undeva cu mască. Pentru Igor Dodon nu a contat pandemia și nici soarta acelor soldați”.

La parada de la Moscova au participat șefi de stat din Kazahstan, Belarus, Serbia, Uzbekistan, Kirghizia și Rep. Moldova. La respectivul eveniment au luat parte și 75 de militari din Republica Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.