După 30 de ani. Decimarea și compromiterea elitei intelectuale a Basarabiei


După 30 de ani. Decimarea și compromiterea elitei intelectuale a Basarabiei

Declaraţia de Suveranitate a fost votată în timpul Uniunii Sovietice şi însemna preluarea puterii de stat de către Chişinău de la Moscova imperială, iar Declaraţia de Independenţă are conţinutul Declaraţiei de Unire cu România.

Oare se cer titluri academice ca să se înţeleagă că Primul Parlament se apropia în mod paşnic de reîntregirea naţiunii române, iar Federaţia Rusă văzând că nu poate opri procesul Unirii, a declanşat războiul pe Nistru, în martie 1992, şi a organizat dizolvarea Parlamentului înainte de termen. Chiar vă imaginaţi că elita românească a Basarabiei, care se afla în Parlament şi a obţinut Limba română, Alfabetul Latin, Tricolorul, Podul de flori, Suveranitatea, boicotarea Referendumului unional, condamnarea şi lichidarea consecinţelor pactului Molotov-Ribbentrop, readucerea Mitropoliei Basarabiei, demersuri către Bucureşti ca basarabenii să aibă dreptul la redobândirea cetăţeniei române, Imnul "Deşteaptă-te, române!" şi Independenţa faţă de Rusia, nu ştia ce are de făcut? Să fim serioşi!

Mai bine întrebaţi-vă cine a compromis şi decimat elita intelectuală românească din anii de Renaştere Naţională şi a luat întreaga putere de la Primul Parlament şi prin votul moldoveniştilor stalinişti şi sovietici i-au adus în 1994 în fruntea R.Moldova pe Lucinschi şi întreaga reţea a serviciilor secrete ruseşti. Nu e vorba de visuri de glorie, dar de o realitate ignorată şi înţeleasă pe dos de mulţi compatrioţi, care tirajează teze străine şi perpetuează complexul inferiorităţii la moldoveni că pe ei nu-i duce capul la nimic, iar dacă şi s-a făcut ceva bun, atunci le-a reuşit graţie ajutorului "frăţesc" al Rusiei.

Vă pot confirma că nucleul Primului Parlament a fost unul foarte puternic şi cu adevărat românesc, iar scopul de bază era ReUnirea cu România. Toate celelalte parlamente care au urmat după 1994, luate la un loc, nu au avut niciun procent din responsabilitatea, viziunea şi românismul Primului Parlament. Timp de un sfert de veac ce au făcut? Nu au avut voinţă şi pricepere să schimbe măcar art.13? Singurul lucru care le-a reuşit a fost să dea foc la Declaraţia de Independenţă/Unire votată de noi în 27 august 1991.

Şi în final. Unirea nu o facem doar pentru ”trai decent”, pensii şi salarii mari, ci pentru a repara o mare nedreptate făcută României în 1940 şi fiindcă Basarabia a fost, este şi va rămânea de-a pururi parte integrantă a naţiunii române şi a României.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.