Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului rămâne din ce în ce mai singură în fața agresivității lui Erdogan. După patriarhul armenilor și episcopii catolici declară că transformarea Sfintei Sofia în moschee ar fi doar o problemă internă a Turciei


  • ACP
  • Jun 19, 2020 18:38
  • 5461
Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului rămâne din ce în ce mai singură în fața agresivității lui Erdogan. După patriarhul armenilor și episcopii catolici declară că transformarea Sfintei Sofia în moschee ar fi doar o problemă internă a Turciei

Campania de câștigare a susținerii pentru transformarea catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee merge acum spectaculos de bine pentru Erdogan, care și-a făcut susținători în cele mai surprinzătoare zone. După ce însuși patriarhul armenilor din Turcia, al minorității împotriva căreia turcii au comis înfioratorul genocid de la începutul secolului XX, Sahak II Mashalian, a vorbit în favoarea schimbării destinației catedralei, așa cum doreste Erdogan – detalii AICI – au ieșit public joi și episcopii catolici din Turcia, promițând că nu vor contesta planul de transformare a catedralei din muzeu în moschee. 

”Fiind o Biserică fără un statut juridic (în Turcia – n. red.) nu putem da nici un sfat în problemele interne ale țării. Deși ne-am dori ca Sfânta Sofia să își păstreze rolul de muzeu, nu este treaba noastră să intervenim sau să ne oferim opinia asupra unei decizii care privește strict Republica Turcia”, au declarat absolut surprinzător episcopii catolici turci, potrivit Catholic News Service – mai multe detalii AICI.

Faptul că în Turcia lui Erdogan nu se mai găsesc prea mulți care să se opună acțiunilor lui ce nemulțumesc profund creștinii ortodocși, sunt contrare voinței internaționale și încalcă și o hotărâre importantă a lui Ataturk, lămurește cât de temut este acesta în țara sa, în momentul de față.

Motivat de nevoia urgentă de a recâștiga inimile turcilor, oferindu-le o victorie facilă, dar foarte importantă pentru musulmanii radicali și naționaliștii care vor să revadă gloria vechiului Imperiu Otoman în Turcia actuală, Erdogan a arătat că va merge până la capăt cu proiectul său de a transforma iar cel mai important monument al Ortodoxiei într-o moschee reprezentativă pentru Califatul său.

Opoziția Greciei, a Statelor Unite și, cel puțin declarativ, a Rusiei, alături de opoziția musulmanilor din Egipt, nu a schimbat mare lucru în luarea deciziei de transformare a marii catedrale în moschee. Iar cea a UNESCO cu atât mai puțin.

După campaniile lungi de arestări din armată, justiție, presă și instituții de învățământ, pe motivul eliminării susținătorilor lui Muhammed Fethullah Gülen după încercarea de lovitură de stat din 2016, este clar pentru toți cei din Turcia că oamenii președintelui turc pot băga la închisoare pentru mulți ani pe oricine s-ar opune planurilor sale. Semnalul eventualei represiuni pentru cei care nu ar accepta planurile lui Erdogan referitoare la Sfânta Sofia a fost dat foarte clar atunci când presa aservită regimului de la Ankara l-a acuzat pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe de colaborare cu oamenii lui Gullen, care sunt deja închiși pentru mulți ani, în marea lor majoritate – mai multe detalii AICI.

Astfel, cam toți cei care s-ar fi opus în mod normal deciziei lui Erdogan de a schimba destinația Sfintei Sofia au evitat să mai iasă public pentru susținerea statutului actual al celei mai mari și mai importante catedrale a Ortodoxiei.

Pe 2 iulie va fi anunțată decizia Consiliului de Stat al Turciei, care va hotărâ dacă va da curs cererii lui Edogan de a anula decretul lui Ataturk din 1934, prin care Sfânta Sofia a devenit muzeu, dar e deja usor de prevăzut cum va arăta această decizie a înalților funcționari turci...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.