USR, victorie uriașă la CCR pentru mediul de afaceri: debirocratizare masivă în cazul înființării unei întreprinderi. Năsui: "E timpul ca vechea clasă politică să lase românii să întreprindă, să investească și să inoveze ușor!"


USR, victorie uriașă la CCR pentru mediul de afaceri: debirocratizare masivă în cazul înființării unei întreprinderi. Năsui: "E timpul ca vechea clasă politică să lase românii să întreprindă, să investească și să inoveze ușor!"

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat miercuri că CCR a respins sesizarea Guvernului Orban formulată contra proiectului de lege ce prevede debirocratizarea procedurilor prin care un cetățean își poate înființa o întreprindere.

Năsui, pe Facebook: "Liberalizarea și debirocratizarea sunt constituționale. Proiectul atacat de guvern a trecut și de CCR.

Primul proiect de lege pe care l-am scris și depus a fost referitor la ușurarea înființării unei întreprinderi. La capitolul birocrație, România stă foarte prost. Asta mai ales din cauza mentalității învechite și securistice a funcționarilor din ministere și a guvernului, înrădăcinată în legi încă din 1990.

În timp ce în alte țări din UE ne puteam face o firmă pe internet în câteva ore, în România trebuia să luăm aprobare de la toți vecinii cu care ai pereți comuni, iar asta dacă nu desfășuram nicio activitate la sediu social. Sediul social în Europa poate fi și o adresă de mail, nu de alta dar suntem în secolul XXI.

Tot în România, dacă avem cumva o firmă și vrem să înființăm alta, trebuie să luăm ca asociat o rudă cu o parte socială simbolică. De aceea avem în România o grămadă de firme deținute 99.9% de o persoană, și încă 0.1% de altcineva. De obicei o persoană care nu e acolo decât cu numele, dar care trebuie convocată de fiecare dată când facem „adunare generală” și pe care trebuie să o declarăm peste tot. La orice decizie se adaugă convocări, minute și un simulacru de vot.

De ce? Din cauza mentalității învechite de care ziceam mai sus.

Iar să te lupți cu acea mentalitate a statului român nu e ușor. Mai ales că este prezentă la vârf. După ce a ajuns la guvernare, PNL s-a luptat să întârzie cât poate legea, deși o susținuse până atunci. Peste noapte, aliații debirocratizării au devenit oponenți, iar liberalizarea care înainte era bună a devenit rea.

Ani de zile nu s-a indicat vreun motiv de neconstituționalitate, nici măcar în cererea de reexaminare a președintelui. Nu-i nimic, fiindcă guvernul a inventat unul: nu poți să scoți o povară fără să pui alta în loc. Dacă ușurăm înființarea de întreprinderi, ar trebui să o îngreunăm altcumva. Dacă debirocratizezi, trebuie să impui concomitent alte obstacole și hârtii.

În rest, sesizarea guvernului era plină de afirmații pur și simplu false, decizii citate eronat, text copy-paste neadaptat, directive europene invocate fără noimă și, mai ales, aceeași idee că românii nu sunt întreprinzători, ci infractori în așteptare.

Nu este așa și e timpul să renunțăm la legiferarea pe baza prezumției de vinovăție. E timpul ca vechea clasă politică și vechea mentalitate a statului să lase românii să întreprindă, să investească și să inoveze ușor".

Pe 8 mai 2020, Năsui își epxrima nemulțumirea pentru faptul că proiectul de lege a fost întors de către președintele Klaus Iohannis în Parlament, iar apoi a fost atacat la CCR de Guvernul Orban. 

Năsui: "PNL susţine birocraţia Guvernul Orban atacă la CCR proiectul de debirocratizare de înfiinţare de noi firme. Birocraţia vine uşor şi pleacă greu. Foarte greu. Ei bine PNL tocmai l-a atacat la CCR. Asta după ce l-a întors în parlament şi a încercat să-l întârzie şi acolo cât poate. Acum îl mai întârzie încă câteva luni prin atacul la CCR. Ştiu că mulţi oameni au votat PNL pentru că au crezut că susţine mediul de afaceri şi debirocratizarea. V-au minţit. Au făcut tot posibilul pentru a întârzia chiar şi o debirocratizare minimă a mediului privat".

Ce prevede proiectul: 

Năsui: "1) Am eliminat două din hârtiile inutile din procesul înregistrării sediului social.

2) Am eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială. Acest lucru îi ajută și pe cei cu profesii liberale, care au doar nevoie de o adresă de corespondență oficială ca să poată munci „la alb”.

3) Am eliminat limitarea românilor de a avea o singură firmă în care să fie acționari unici. Și, implicit, toată hârțogăria la care sunt supuși în momentul în care trebuie să mai înființeze o firmă și adăugau fie altă firmă în acționariat, fie o rudă cu 0,001% din acțiuni.

4) Elimină limitarea de a avea o singură firmă per cameră, lucru care a afectat piața imobiliară. Știți atunci când, înainte să închiriem un apartament, eram întrebați de proprietar dacă vrem să facem sediu social acolo? Ne întrebă asta pentru că este un coșmar care durează 3 ani, dacă îl facem, să îl scoată de acolo". (sursa: AICI) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.