În contextul în care presa autohtonă a preluat masiv știrea ”Polonia a invadat din greșeală Cehia”, istoricul și scriitorul Stejărel Olaru prezintă, pe contul de Facebook al domniei sale, un document MAE din care rezultă că, în toamna lui 1989, și Ungaria a invadat România tot dintr-o ”greșeală” (”un act de neînțelegere” a fost sintagma uzitată de ambasadorul maghiar).
”În ultimele zile a fost preluată o știre de întreaga presă din România, ‹Polonia a invadat din greșeală Cehia›. Deja încep oamenii să se întrebe cum ar fi fost dacă Ungaria invada din greșeală România? S-a mai întâmplat. În noiembrie 1989. E drept, nu din greșeală și nu invazie cu tancuri, ci doar s-au strecurat tiptil, iar dacă vreți să știți ce s-a întâmplat puteți să aflați din documentul atașat”, scrie Stejărel Olaru.
Vă prezentăm în cele ce urmează situația expusă în documentul amintit (destinat ambasadorului român la Budapesta):
”Tovarășe ambasador
Vă informăm că la 16 noiembrie a.c. (1989 – n.red.), conducerile direcțiilor Relații I și Consulară l-au invitat la MAE pe ambasadorul Republicii Ungare, Pal Szuts, pentru a-i comunica următoarele:
‹La 15 noiembrie 1989, ora 8.30, un autoturism cu doi ofițeri și cinci soldați unguri înarmați cu pistoale mitralieră, venind de pe teritoriul Republicii Ungare a apărut în apropierea frontierei, iar cinci militari au trecut granița română, executând observarea teritoriului Republicii Socialiste România. Fiind somați de către o patrulă de grăniceri români, militarii unguri nu s-au supus și s-au înapoiat în fugă pe teritoriul Republicii Ungare.
A fost chemat împuternicitul de frontieră ungar la o întrevedere la locul încălcării regimului juridic al frontieri de stat›.
I s-a cerut ambasadorului ungar să informeze autoritățile competente, în vederea întreprinderii măsurilor necesare pentru a se evita repetarea în viitor a unor asemenea acte, întrucât se pot produce situații cu consecințe neprevăzute. S-a subliniat că partea care încalcă graniță își asumă toată răspunderea pentru consecințe.
Ambasadorul ungur s-a angajat că va transmite comunicarea, menționând că nu este informat despre acest caz, dar exprimând părerea că ar putea fi vorba despre o neînțelegere, despre un act neintenționat.
În cazul în care partea ungară vă va aborda pe această temă, vă rugăm să răspundeți în sensul celor de mai sus și să informați MAE pe cale operativă”.
(Sursa foto deschidere: miscareaderezistenta.ro/grăniceri români din perioada comunistă)