O discuție aprinsă ce părea încheiată cel puțin pentru o vreme, între țările europene care conduc de facto Uniunea Europeană și Polonia a reînceput acum, odată cu ușurarea condițiilor de circulație de după pandemia din primăvară.
În luna martie mai multe țări europene au cerut Uniunii Europene relocarea rapidă și obligatorie a imigranților care au ajuns pe teritoriul lor, iar în aprilie guvernele Italiei, Spaniei, Germaniei și Franței au susținut deschis țările care au făcut solicitarea, numai că granițele erau închise și mai mult de declarațiile de susținere nu se putea face mare lucru. Joia trecută, miniștrii de Interne ai țărilor de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia) împreună cu cei din Estonia, Letonia și Slovenia au semnat împreună o scrisoare oficială adresată cicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas și Comisarului Afacerilor Interne, Ylva Johansson, în legătură cu Pactul pentru Migrație și Azil, în care declară că migrația necontrolată reprezintă o amenințare serioasă la coeziunea Comunității, așadar sunt necesare acțiuni decisive în lupta împotriva migrației ilegale. Scrisoarea indică soluții prioritare care vor trebui luate în considerare la alcătuirea viitorului Pact pentru Migrație și Azil. Ministrul de Interne din Polonia, Mariusz Kamiński, a declarat ieri, în completarea scrisorii oficiale, următoarele: "În acest document ne exprimăm opoziția explicită față de relocarea obligatorie a imigranților ilegali pe teritoriul Uniunii Europene. Ne exprimăm opoziția puternică și spunem cu fermitate că nu vom accepta aceste instrumente și soluții".
"Vreau să asigur toți cetățenii polonezi că guvernul de la Varșovia, guvernul partidului Lege și Justiție (PiS) se opune clar și decisiv oricărei relocări a imigranților ilegali în țara noastră. Aceasta e o poziție clară, lipsită de ambiguitate și non-negociabilă!", a mai declarat Mariusz Kamiński.
Ministrul polonez a arătat că efectele acestor relocări pot fi văzute în mai multe țări europene din vest unde sunt o mulțime de grupuri de oameni neconectați cultural și social cu locurile unde au fost așezați, lucru care a dus la tragice consecințe sociale, la rasism și conflicte religioase. Ministrul adjunct al Internelor din Polonia, Bartosz Grodecki, a subliniat poziția fermă a Poloniei legată de granițele externe ale Uniunii Europene, din scrisoarea trimisă organismelor europene, și a arătat că aceste granițe nu sunt foarte bine protejate, adăugând și că trebuie impusă o standardizare a procedurilor. (sursa: AICI)