Un scandal de luna trecută, legat de felul în care îi tratează polițiștii iranieni pe afganii care vin la muncă în Iran, care abia se stinsese, a fost reaprins, zilele trecute, de un incident îngrozitor, al cărui film a apărut pe rețelele sociale. Imaginile arată o mașină în flacări și un tânăr suferind de arsuri grave, pe marginea drumului, care cere apă plângând, înainte să se prăbușească.
Ministerul de Externe din Afganistan acuză că în mașină erau alți trei afgani care au murit în urma incendiului provocat de câteva focuri de armă trase de poliția iraniană, care nu a făcut nimic pentru a-i salva pe cei prinși în incendiu. Afganii vin dintotdeauna în Iran la muncă, iar regimul actual de la Teheran se poartă cu ei într-un mod cât se poate de sadic, ceea ce nu e tocmai surprinzător având în vedere că nici cu iranienii nu se poartă diferit, dar chiar și în condițiile astea oamenii au continuat să vină în Iran unde se pare că au condiții mai bune de a-și câștiga existența decât în țara lor.
Închiderea granițelor Iranului din cauza problemelor provocate de pandemie a făcut ca autoritățile iraniene să încerce să oprească intrarea muncitorilor din Afganistan folosind modul de operare specific oricărui regim criminal, luna trecută fiind făcut public alt incident în care polițiștii iranieni au produs moartea unor afgani.
Noor Mohamed, unul dintre cei 57 afgani prinși atunci de poliția de frontieră iraniană că încerca să treacă granița dinspre Herat, pentru a-și căuta de muncă în Iran, a povestit pentru agenția de presă Reuters cum au fost torturați toți și apoi au fost aruncați în râul Harirud de iranieni.
Shir Agha (alt supraviețuitor din acel grup) a explicat că cel puțin 23 din cei 57 de iraneni au murit în apele repezi ale râului. ”Soldații iraneni ne-au amenințat că dacă nu ne aruncăm în vâltoare, vom fi împușcați”, a mai spus Agha despre acel moment.
Alți martori vorbesc despre moartea a 38 de afgani dintre cei aruncați sau forțați să se arunce în apele râului Harirud. Oficialii afgani spun că poliția de frontieră iraniană a tot torturat și ucis afgani de-a lungul graniței, așadar e vorba de un șir de crime și nu de un incident nefericit.
Guvernatorul din Herat, Sayed Wahid Qatali a postat un mesaj categoric pe rețelele sociale, îndreptat către autoritățile iraniene: ”Oamenii noștri nu sunt doar niște nume pe care le-ați aruncat în râu. Într-una din zile veți plăti pentru asta”.
Consulatul Iranului din Herat a negat însă acuzațiile, în ciuda mărturiilor celor care au scăpat cu viață și a faptului că medicii de la Spitalul Districtului Herat au declarat că au primit mai multe victime ale crimelor săvârșite de polițiștii de frontieră iranieni, lucru confirmat și de Aref Jalali, directorul spitalului – mai multe detalii AICI.
Ultima crimă săvârșită zilele trecute de polițiștii iranieni în provincia Yazd împotriva afganilor se înscrie așadar într-un model cunoscut de conduită a autorităților iraniene față de minoritatea afgană și migranții din Afganistan.
Numărul mare de comentarii de pe rețelele sociale postate de afganii furioși din cauza celor uciși în incendiul autoturismului de polițiștii iranieni, nu vor schimba însă mare lucru, mai ales în condițiile în care autoritățile iraniene nu recunosc nimic din cele săvârșite de cei din subordinea lor. Astfel, ministrul Externelor din Iran, Abbas Mousavi a emis o declarație în care susține că incidentul cu autoturismul incendiat ar fi avut loc în… Afganistan.
Un raport al Human Rights Watch stabilize oficial, încă din 2013, că polițiștii iranieni obișnuiesc să ucidă afganii la graniță, dar crimele dezvăluite de raport nu au nimic deosebit față de crimele pe care le săvârșesc autoritățile iraniene asupra propriului popor, așa că ayatollahii care conduc țara nu au găsit de cuviință să schimbe nimic în legătură cu tratamentul afganilor. Și tocmai acești ayatollahi de la Teheran au avut neobrăzarea să critice dur și mincinos Statele Unite pentru moartea accidentală a lui George Floyd.
Urmăriți video: