Investigație: ”Din suflet” pentru rusofilul Igor Dodon. Zeci de milioane de lei „circulați” prin fundația consoartei Galina, prima doamnă. Documente


Investigație: ”Din suflet” pentru rusofilul Igor Dodon. Zeci de milioane de lei „circulați” prin fundația consoartei Galina, prima doamnă. Documente

Fundația „Din suflet”, care aparține soției președintelui rusofil Igor Dodon, primește și cheltuie într-un an aproape un milion de dolari fără nicio doză de transparență și control din partea instituțiilor de resort. Mai mult decât atât, potrivit Deschide.md, aceasta nici măcar nu publică rulajele de bani și nu face niciun audit financiar. Unde mai pui că și Serviciul Fiscal de Stat este de partea primei doamne, justificându-i acțiunile cu un argument inventat: „Fundația nu este obligată să prezinte date despre bani”. Totuși, afirmațiile instituției se află în contradicție cu legislația în vigoare.

De când Igor Dodon a devenit președintele R. Moldova, acesta se laudă, prin intermediul presei afiliate, că fundația Primei Doamne „a ajutat”, „a donat”, „a construit”, „a cumpărat”, însă niciodată prorusul nu s-a încumetat să vorbească despre milioanele Fundației „Din Suflet”. În schimb, odată întrebat despre sursele de finanțare ale acesteia, Dodon răspundea laconic: organizația este transparentă, iar datele despre rulajele financiare sunt publice.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Fundația are o singură pagină oficială de Facebook și un compartiment infim și sec pe pagina Președinției. Aici sunt plasate câteva comunicate, biografia Galinei Dodon, câteva poze, nimic însă despre bani. 

Chiar și așa, Deschide.md a făcut rost de rulajele financiare pentru anul 2018 ale organizației. Potrivit datelor, la începutul anului menționat, Fundația Galinei Dodon raporta active în sumă de 4 539 809 lei dintre care 3 585 408 erau banii deținuți în numerar și în conturile bancare, iar la datorii sunt trecute aproximativ 790 000 lei.

Pe tot parcursul aceluiași an, „Din Suflet” a primit finanțări de 12 431 317 lei și a cheltuit aproape un milion de dolari, mai exact - 16 939 090 lei. Iar în perioada precedentă, adică 2017, aceste cheltuieli au depășit 18 milioane de lei.

70.000 euro din Rusia

Chiar dacă datele nu au fost făcute publice niciodată, acum un an presa a scris că fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, Galina Dodon, a primit o donație în mărime de 70 de mii de euro dintr-un cont deschis pe numele fiului procurorului general al Rusiei. Președinția spunea atunci că „toate sursele de finanțare, atât cele interne, cât și cele externe sunt transparente, însă cei care oferă acest suport nu doresc ca datele lor să fie făcute publice”. Totodată, serviciul de presă al Președinției afirma că informațiile cu privire la beneficiarii banilor vor fi publicate peste o săptămână, lucru, care, bineînțeles, nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Pe lângă netransparența, ezitările și secretomania banilor din jurul fundației, și Serviciul Fiscal de Stat (SFS) - instituție responsabilă de monitorizarea rulajului banilor folosiți de ONG-urile din R. Moldova - evită să spună de unde a recepționat fundația Primei Doamne surse, pe ce i-a cheltuit și cât a cheltuit, spălându-se lejer pe mâini și declarând că organizația nu este obligată să prezinte rulajele financiare. 

Deschide.md a expediat o solicitare de informații în adresa Serviciului Fiscal de Stat, în care a cerut detalii despre cele menționate. Reprezentanții instituției ne-au răspuns că „raportul de activitate al Fundației „Din Suflet” și rulajele financiare anuale de la fondare și până la momentul recepționării solicitării nu au fost prezentate și nu a existat obligativitatea prezentării Serviciului Fiscal de Stat de către contribuabil”. 

Legea, însă, contrazice argumentul invocat de instituție. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 83, alin. (2), lit. c), din Codul fiscal, persoanele juridice rezidente, inclusiv cele specificate la art.51, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului sunt obligate să prezinte Declaraţia cu privire la impozitul pe venit. 

Mai mult, prin ordinul Ministrului Finanțelor din 15 ianuarie 2018, toate organizațiile necomerciale trebuie să prezinte la SFS formularul tipizat „Declarația cu privire la impozitul pe venit...” (forma ONG17). Respectivul formular poate fi găsit ușor la Anexa1 a respectivului Ordin.

Un alt aspect important este că Fundația „Din Suflet” este condusă de soția primului om în stat - adică președintele R. Moldova, fapt ce denotă un interes public sporit asupra activității acesteia. Așadar, pe lângă faptul că rulajele financiare ar trebui să fie publice și transparente, periodic, este necesară desfășurarea și a unui audit intern al organizației necomerciale - uzanță a ONG-urilor mari care sunt în vizorul public. Până acum, însă, societatea nu a văzut un astfel de raport din partea Fundației Galinei Dodon.

Tabloul creat în jurul acestei situații lasă de înțeles că atât președintele, președinția, cât și reprezentanții „Din Suflet”, evită abuziv să vorbească despre banii organizației doar pentru a mușamaliza cu orice scop sumele reale ale Fundației, dar și proveniența acestora. 

Toate acestea au loc exact în perioada în care societatea a asistat la împotrivirea categorică a lui Igor Dodon de a nu fi supus votului proiectul Legii cu privire la organizațiile necomerciale. Or, această lege prevede expres că toate ONG-urile „trebuie să raporteze valoarea mijloacelor financiare obținute și folosite”, dar și presupune anumite penalități în caz că acest lucru nu va fi respectat - mai multe detalii AICI

Proiectul limitează posibilitățile autorităților de a exercita presiuni asupra organizațiilor necomerciale și exclude limitările nejustificate pentru fondarea organizațiilor necomerciale de către anumite categorii de persoane. Proiectul instituie interdicția absolută pentru ONG-uri de a susține candidații în alegeri și stabilește limite clare privind relațiile dintre organizațiile necomerciale și partidele politice. De asemenea, acesta stabilește legislația cadru privind finanțarea sau susținerea de către stat a organizațiilor necomerciale, un domeniu reglementat insuficient de legislația actuală. În același timp, proiectul remediază lacunele legislative privind constituirea ONG-urilor create prin modificarea în 2019 a Codului Civil. Acesta nu impune reînregistrarea organizațiilor necomerciale și nu limitează finanțarea externă a acestora.

Recent și Platforma Națională a Republicii Moldova a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și-a declarat susținerea pentru adoptarea proiectului Legii cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, cu intrarea în vigoare neîntârziată.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.