Lumea democratică, într-un iminent pericol. Politolog: "Politica chineză e de o agresivitate în creștere! Libertatea noastră e protejată prin prezența acestei umbrele militare, diplomatice și politice americane!"


Lumea democratică, într-un iminent pericol. Politolog: "Politica chineză e de o agresivitate în creștere! Libertatea noastră e protejată prin prezența acestei umbrele militare, diplomatice și politice americane!"

Politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, a acordat un interviu pentru Revista22 în care a vorbit inclusiv despre pericolul reprezentat de China pentru lumea democratică: "este acest imperialism agresiv al Republicii Populare Chineze, care se servește, pe de o parte, de fake-news-uri și, pe de altă parte, de penetrare economică". În acest context, politologul a salutat decizia Guvernului Orban de a nu mai da curs înțelegerii cu China privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect ce fusese inițiat de Ponta, în 2013, pe vremea când era premier. 

Totodată, Ioan Stanomir a taxat declarația șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a zis în cadrul unei întâlniri anuale de la Berlin că ceea ce trăim astăzi este "sfârșitul dominației americane (...) și apariția unui secol asiatic". Astfel, Stanomir a precizat că "cei care fac declarații de tipul celor evocate de dv nu fac decât să șubrezească un parteneriat euro-atlantic care este vital pentru ordinea mondială, așa cum ea s-a construit cu migală în ultimele decenii". 

"În condițiile în care politica chineză este de o agresivitate în creștere, (...) aș îndrăzni să reamintesc unora din România că între România și SUA există un parteneriat strategic și că granițele României sunt securizate, iar libertatea noastră este protejată prin prezența acestei umbrele militare, diplomatice și politice americane. China este o putere revizionistă, care își propune să distrugă această ordine, profitând de disensiunile apărute între aliați. România nu are decât de pierdut în momentul în care această ordine s-ar prăbuși (parteneriatul euro-atlantic), pentru că ea ar avea de înfruntat, pe de o parte, vecinătatea hegemonică a Federației Ruse și, pe de altă parte, imperialismul chinez global", a subliniat politologul. 

Analiza integrală: 

Moderatoare: Există o mare îngrijorare legată de fake-news-uri, sunt acuze că ar fi finanțate din străinătate, că e mână rusească, chinezească. Care e opinia dumneavoastră?

Stanomir: Este clar că la nivel mondial există o conspirație: aceea a Republicii Populare Chineze, conspirație menită să ascundă vina pentru gestionarea primului val pandemic de pe teritoriul propriu, de care este clar vinovată. Cât privește Rusia, ea însăși este afectată de modul catastrofal în care a gestionat această criză medicală și aș spune că la ora actuală principalul inamic cu care lumea democratică se confruntă este acest imperialism agresiv al Republicii Populare Chineze, care se servește, pe de o parte, de fake-news-uri și, pe de altă parte, de penetrare economică. M-a bucurat să aflu că, în fine, guvernul Orban a luat o decizie sănătoasă și firească de a decupla China de la procesul de construcție a reactoarelor de la Cernavodă.

Aș atrage atenția asupra faptului că, în pofida a ceea ce crede domnul Borell de la UE, secolul despre care vorbește domnia sa, secolul asiatic, este în realitate un secol totalitar, nu foarte diferit de cel la care au visat național-socialiștii sau staliniștii, și că viitorul democrațiilor depinde de capacitatea lor de a lucra împreună. Iar inamicul României nu este SUA. Aș îndrăzni să reamintesc unora din România că între România și SUA există un parteneriat strategic și că granițele României sunt securizate, iar libertatea noastră este protejată prin prezența acestei umbrele militare, diplomatice și politice americane. Noi nu avem un parteneriat strategic cu Republica Populară Chineză, noi nu suntem anexa Republicii Populare Chineze, ci suntem parte a UE. Mie mi se pare că este vital să punem aceste accente, în condițiile în care politica chineză este de o agresivitate în creștere și modul în care se comportă China în teritoriul din Hong Kong, ca să fiu foarte precis, este, de asemenea, un indiciu al acestei agresivități crescute.

Moderatoare: Credeți că se va schimba o anumită paradigmă geostrategică, asta apropo de declarația lui Borell?

Stanomir: Întotdeauna, dictaturile au avut aliați în interiorul democrațiilor, tovarăși de drum. Și eu cred că în UE sunt suficient de mulți aliați și tovarăși de drum care să-i sprijine cauza. Cei care fac declarații de tipul celor evocate de dv nu fac decât să șubrezească un parteneriat euro-atlantic care este vital pentru ordinea mondială, așa cum ea s-a construit cu migală în ultimele decenii. Din acest punct de vedere, China este o putere revizionistă, care își propune să distrugă această ordine, profitând de disensiunile apărute între aliați. România nu are decât de pierdut în momentul în care această ordine s-ar prăbuși, pentru că ea ar avea de înfruntat, pe de o parte, vecinătatea hegemonică a Federației Ruse și, pe de altă parte, imperialismul chinez global. Acestea nu sunt teorii ale conspirației, sunt fapte. Și sunt fapte care sunt reafirmate de decizii recente ale guvernelor occidentale, cum este, de exemplu, decizia cabinetului britanic de a exclude firma Huawei de la dezvoltarea rețelei 5G de pe teritoriul său. Este un fapt această preocupare a guvernelor occidentale că s-a dezvoltat o relație de dependență între țările lor și China, care utilizează, implicit, o politică de șantaj în raport cu cei care sunt dependenți de produsele manufacturate pe teritoriul ei. Este o politică de infiltrare foarte periculoasă, care trebuie confruntată pe baza unei politici precise, bine gândite, vizionare și lipsite de ambiguitate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.