TIMBRE ”periculoase”! Un act de cenzură brutală vizează memoria istorică a românilor: Romfilatelia renunță să pună în circulație emisiunea de timbre dedicată împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. Cine sunt cei care se rușinează cu istoria românilor?


TIMBRE ”periculoase”! Un act de cenzură brutală vizează memoria istorică a românilor: Romfilatelia renunță să pună în circulație emisiunea de timbre dedicată împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. Cine sunt cei care se rușinează cu istoria românilor?

Istoricul și jurnalistul George Damian avertizează, pe unul dintre blogurile sale, că un decident politic a cărui identitate rămâne necunoscută a comis un act de cenzură brutală care vizează memoria istorică a românilor: nici mai mult, nici mai puțin, Romfilatelia a anunțat, succint și fără vreo motivație, că nu va mai pune în circulație emisiunea de timbre dedicată împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, proiect care a dispărut subit din planul editorial de pe site.

 ”Timbrele sun tipărite, dar rămân la secret. Cel mai probabil vor fi trimise la topit, cu cât mai repede, cu atât mai bine (…) Cineva a luat decizia că nu trebuie să existe în România o emisiune filatelică dedicată Tratatului de la Trianon. (…) Un act de cenzură care șterge memoria istorică a românilor nu deranjează pe nimeni. Cine a dat porunca să fie distrusă o emisiune filatelică? Ar fi interesant să îi știm cu nume și prenume pe cei care se rușinează cu istoria românilor”, scrie istoricul.

Podul.ro vă prezintă în integralitate acuzațiile lui George Damian:

”Centenarul României Mari a fost o rușine cum doar una la o sută de ani poți să vezi. Dar decerebrarea clasei politice românești a ieșit la iveală azi în toată splendoarea ei printr-un act de cenzură brutală.

Romfilatelia avea în planul editorial o emisiune de timbre dedicată împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. A dispărut din planul editorial de pe site, a dispărut de pe site și pagina dedicată acestei emisiuni filatelice (aici). Emisiunea trebuia pusă în circulație pe 4 iunie, azi a apărut un comunicat foarte scurt: ‹Emisiunea de mărci poștale “Centenarul Tratatului de la Trianon›, programată pentru data de 4 iunie 2020, nu va fi introdusă în circulație. Romfilatelia își rezervă dreptul de a redimensiona programul emisiunilor de mărci poștale, comunicând în timp util orice modificare›. Știrea Agerpres despre aceste timbre periculoase o mai găsiți doar în memoria internetului, a dispărut de pe site.

Cineva a luat decizia că nu trebuie să existe în România o emisiune filatelică dedicată Tratatului de la Trianon. Nu știm cine este acel cineva, se șterg toate urmele din spațiul public despre aceste timbre periculoase. Bănuiesc că nici pe cale administrativă nu se poate reconstitui traseul poruncii, a sunat ‹cineva de sus› și toată lumea s-a executat fără să crâcnească. Timbrele sun tipărite, dar rămân la secret. Cel mai probabil vor fi trimise la topit, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Între timp ceea ce se numește mass-media ne învață cum să facem rezervare la restaurant și dezbatem problemele hangiilor și cârciumarilor de parcă ar fi vorba de Judecata de Apoi. Un act de cenzură care șterge memoria istorică a românilor nu deranjează pe nimeni. Cine a dat porunca să fie distrusă o emisiune filatelică? Ar fi interesant să îi știm cu nume și prenume pe cei care se rușinează cu istoria românilor.

Nu mi se pare deloc jignitor acest timbru. Nu văd de ce s-ar simți cineva lezat. Dar clasa politică aflată la conducerea României se rușinează cu istoria țării și vrea s-o șteargă din memoria publică. Nu au chip și voce acești oameni, dar din când în când faptele lor ies la iveală, precum în acest caz de cenzură. Nu mai are rost să discutăm despre legi și alte chestii.

În sfârșit: mâine la Budapesta va avea loc o ședință festivă a Parlamentului unde va fi votată o declarație privind protecția identității naționale a ungurilor. Bravo lor și să fie sănătoși. Despre Ungaria lui Viktor Orban se spun tot felul de lucruri: că s-a dat cu Rusia, că s-a certat cu toți vecinii, că este anti-UE etc. Dar cel puțin clasa politică din Ungaria nu este împotriva ungurilor. Nu ne mai rămâne decât să ne fie rușine că suntem români și avem o țară”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.