Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, a precizat că punctul de vedere al Jandarmeriei prin care se solicită reprimarea dreptului la protest nu va fi susținut de Guvernul Orban. Liberalul a transmis tranșant Jandarmeriei că "a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor".
În acest sens, Raețchi a anunțat că un grup de parlamentari lucrează în prezent la modernizarea legii adunărilor publice pentru a fi extins dreptul de a protesta și nu reprimat așa cum dorește Jandarmeria.
"O problemă reală a vechii legi este și modul total depășit în care sunt văzute protestele spontane. Într-o lume o comunicării ultra-rapide, când oamenii sunt revoltați de o decizie a autorităților, ei ies în stradă imediat și revin zilnic, până sunt ascultați. Aceasta realitate a generat două momente integral pozitive în istoria noastră recentă: protestele Colectiv și protestele Ordonanța 13. Legea adunărilor publice nu pricepe nimic din aceste momente, oferind instrumente pentru reprimarea lor", a subliniat deputatul PNL.
Comunicatul deputatului PNL:
"Legea adunărior publice trebuie modernizată. E gândită imediat după Revoluție și nu are nicio legătură cu România din 2020. Vechea lege permite, de exemplu, celebra "șmecherie Firea", prin care spațiile din jurul Primăriei Capitalei sunt blocate preventiv, pe ani de zile, de câte un asociație Firea-friendly, astfel încât, atunci când un ONG nemulțumit de primar vrea să protesteze împotriva acestuia, i se răspunde: nu va putem oferi autorizația pentru miting, deoarece în același timp și același loc mai are loc un miting... (o minciună).
O problemă reală a vechii legi este și modul total depășit în care sunt văzute protestele spontane. Într-o lume o comunicării ultra-rapide, când oamenii sunt revoltați de o decizie a autorităților, ei ies în stradă imediat și revin zilnic, până sunt ascultați. Aceasta realitate a generat două momente integral pozitive în istoria noastră recentă: protestele Colectiv și protestele Ordonanța 13. Legea adunărilor publice nu pricepe nimic din aceste momente, oferind instrumente pentru reprimarea lor.
În acest context, un grup de parlamentari a răspuns solicitării societății civile de a moderniza legea adunărilor publice. O formă mult mai liberală a legii a fost transmisă, pentru consultare și observații, Jandarmeriei. În replică, Jandarmeria a considerat oportun să propună o varianta proprie asupra legii.
Câteva precizări sunt necesare, din acest motiv, din perspectiva PNL:
1. Proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului. Și nu îl va avea;
2. Jandarmeria este un organism de asigurare și restabilire, nu un for legiuitor. Jandarmeria nu își elaborează singură legile;
3. PNL sprijină o nouă lege a adunărilor publice, dar într-o formulă agreată cu societatea civilă, care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest.
4. În următoarea perioadă vor continua consultările cu scopul modernizarii legislației adunărilor publice. Acestea se vor desfasura însă sub coordonare parlamentară și oferind prioritate punctelor de vedere exprimate de societatea civilă.
Jandarmeria a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor".