SUA detonează economic China. Măsura Casei Albe prin care se face un pas important în oprirea furtului de tehnologii avansate


  • ACP
  • May 29, 2020 13:23
  • 3965
SUA detonează economic China. Măsura Casei Albe prin care se face un pas important în oprirea furtului de tehnologii avansate

O măsură a Casei Albe, care va avea efect începând de la 1 iunie, a înfuriat conducerea statului chinez care își pierde brusc surse importante de susținere a dezvoltării tehnologice și nu poate face nimic pentru a opri asta. Mai exact, este vorba de interzicerea intrării în Statele Unite a unui număr mare de studenți la studii de master, doctorat sau postdoctorale, la ordinul guvernului american, pentru a se opri furtul de tehnologii avansate ori a proprietății intelectuale din centrele de cercetare americane, în beneficiul statului chinez. New York Times estima, încă înainte de anunțul oficialilor americani, că ar fi vorba de 3000 - 5000 chinezi în primă faza, care vin la studii în Statele Unite. Vineri, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China a spus la o conferință de presă că măsura luată de americani va fi contrară deschiderii și libertății la care America pretinde că este campioană, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra schimburilor culturale și a fundației sociale din relațiile bilaterale. "Ar fi o persecuție politică și discriminare rasială, dar și o violare gravă a drepturilor omului", a mai spus Zhao la conferința de presă. (sursa: AICI)

China așteaptă acum ca unele universități americane, probabil cele sponsorizate masiv de la Beijing, să lupte împotriva deciziei luate de administrația americană. În Statele Unite ar fi, în momentul de față, 360.000 de studenți din China, care aduc venituri anuale de aproximativ 14 miliarde de dolari instituțiilor de învățământ americane. Dar este greu de estimat cât de mari sunt pagubele produse de chinezii care fură tehnologii din Statele Unite, obicei cunoscut și admis de toată lumea, chiar și de oficialii chinezi care au promis, în cadrul negocierilor cu Washingtonul de anul trecut legate de războiul comercial dintre cele două țări, că vor proteja proprietatea intelectuală și nu vor mai susține furtul de tehnologii din companiile occidentale. Acum, odată cu scoaterea din circuit a chinezilor care participau la programele de cercetare americane, China va cunoaște o perioadă de regresie rapidă în dezvoltarea tehnologică și cu asta vor veni și problemele economice specifice, câtă vreme companiile chineze obțineau venituri mari din vânzarea de înalta tehnologie care era ieftină și pentru că nu conținea cheltuielile cu cercetarea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.