Revoltător! Realitatea cere bani de la guvern pentru site-uri locale fără angajați


Revoltător! Realitatea cere bani de la guvern pentru site-uri locale fără angajați

40 de milioane de euro a alocat Guvernul României unui demers de sprijinire a presei în perioada pandemiei. Cel puțin asta pare a fi intenția declarată a acordării, timp de patru luni, a unui ajutor de stat instituțiilor de presă din România. Desigur, sunt voci, și nu puține, care văd în acest sprijin un mod al liberalilor de a cumpăra bunăvoința presei, în prag de alegeri. Dar mai există un mod de interpretare a inițiativei, care n-a fost foarte discutat în spațiul public, și anume, o șmecherie prin care marile trusturi de presă păcălesc sistemul pentru a obține bani nemeritați.

Și un astfel de caz este cel al trustului Realitatea, care are în subordine peste 40 de site-uri locale, înființate cu aproape doi ani în urmă. Inițial, fiecare site avea un număr de doi angajați, dar, în timpul celor doi ani, majoritatea lor au rămas fie cu un singur angajat, fie cu niciunul. Iar una dintre condițiile acordării acestui sprijin financiar de la guvern este acela ca instituția de presă să aibă cel puțin doi angajați cu contract de muncă sau cu drept de autor.

Toate cele peste 40 de site-uri locale ale trustului Realitatea sunt trecute pe firma Prestige Media PHG SRL. Astfel, cel puțin teoretic, Realitatea nu încalcă, prin solicitarea făcută, criteriul impus de Guvernul României, și anume acela de a avea cel puțin doi angajați, pentru că pe firma respectivă figurează toți angajații site-urilor locale rămași în schema Realității. Dar, și aici se vede cât de prost a fost gândită această alocare de bani publici de către guvernul liberal. Pentru că, de fapt, nimeni nu specifică faptul că trebuie să ai doi angajați care să lucreze la fiecare site, ci doi angajați pe firmă. Așa că Realitatea, solicitând acești bani, nu comite un act ilegal, dar cu siguranță, vorbim despre un gest profund imoral.

Și acum să discutăm despre situația site-urilor locale ale Realității. Înființate cu aproximativ doi ani în urmă, cele peste 40 de site-uri locale au intrat în subordinea familiei Alexandrescu, condamnată pentru șantaj în dosarul supranumit “șantajul secolului”. Din acel moment, Ecaterina Alexandrescu a început să facă presiuni asupra angajaților rețelei de site-uri locale să posteze articole referitoare la sex pentru a crește audiența acestora. 

Mai mult, aceasta a refuzat să plătească salariile jurnaliștilor care s-au opus acestor practici. Ca atare, aceștia fie și-au dat demisia, fie au fost concediați pentru insubordonare. Practic, mai multe site-uri locale au rămas fără angajați de facto, actualmente pe actualele site-uri rulând articole generale distribuite de la centru.

Printre site-urile fără niciun angajat ale Realității se numără Realitatea de Teleorman, Realitatea de Bacău sau Realitatea de Tulcea. Iar celelalte site-uri locale au, în general, un singur angajat. Deci, teoretic, nu se înscriu în criteriile necesare primirii de bani de la guvern.

Asta nu-i împiedică, însă, pe actualii coordonatori ai site-urilor locale, trecute toate pe aceeași firmă, să solicite bani de la guvern cu titlu de ajutor în pandemie, deși acele site-uri nu au niciun angajat în subordine și nu presupun niciun fel de cheltuieli. Ca atare, Realitatea profită de prevederile unei ordonanțe scrise prost pentru a scoate bani și din piatră seacă. Și n-avem nicio îndoială că va și reuși…

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.