Înainte de Dragnea, nu știau mulți români unde e situată Insula Belina. Profitând chiar de această neștiință, Liviu Dragnea, proprietarul de facto al societății Teldrum, s-a gândit că n-ar fi tocmai rău să dea locului un rol aparte: acela de paradis al bogaților.
De altfel, în luna noiembrie a anului 2017, senatorul PSD, Șerban Nicolae, venea cu o inițiativă legislativă care prevedea scutirea de taxe și impozite pentru cazinouri care se construiesc pe insule și grinduri. Proiectul de lege urma să transforme insula Belina într-un adevărat paradis fiscal. Nu cu mulți ani în urmă, cu sprijinul autorităților județene ale Teleormanului, Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră subevaluate crunt. Practic, cele două bucăți de pământ românesc valorau, în acte, de cel puțin 14 ori mai puțin decât în realitate.
Așa cum am precizat, Dragnea își propusese să construiască, din bani publici, un spațiu de agrement pentru populație. Asta declarativ, pentru că, în realitate, acolo liderul PSD își propusese să dea naștere unui resort select pentru politicienii de marcă ai partidului. Acolo urmau să se deschidă cazinouri.
Abia acum, la un an după arestarea lui Dragnea, Insula Belina și Brațul Pavel au revenit oficial în administrarea statului român și, potrivit premierului Ludovic Orban, preluarea se va face fără contractele cu TelDrum, încheiate de Consiliul Județean Teleorman. Dar totul se întâmplă pe fondul instrumentării de către DNA a dosarului Belina, în care este implicat fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, care și-a anunțat candidatura la șefia județului, în ciuda calității lui actuale de inculpat. Cu alte cuvinte, revenirea Insulei Belina la statul român este, de fapt, pentru autoritățile din Teleorman o ridicare de povară. Căci în acest moment, singurul rol al Insulei Belina este acela de a-i ține pe oamenii lui Dragnea din Consiliul Județean în tensiune.
Revenind la poveste, Tel Drum a închiriat cele două bucăți de proprietate publică la niște prețuri modice și, pentru a face posibil acest lucru, Consiliul Județean Teleorman le-a inventariat, la data aceea, la prețuri mult sub valoarea lor efectivă. Acum, la ani întregi după ce șirul de infracțiuni s-a petrecut, vine și Consiliul Județean Teleorman să reevalueze insula Belina și brațul Pavel. Și astfel observăm că, de dragul Tel Drum, cele două proprietăți de interes public au fost evaluate la prețuri modice, căci ele valorau cel puțin de 14 și, respectiv, de 6 ori mai mult.
Potrivit Referatului de Aprobare cu numărul 6448 din 9 mai 2020, Insula Belina și Brațul Pavel au revenit la valori cât de cât normale pentru niște bucăți din teritoriul național, iar toată procedura aceasta de reevaluare vine, cu siguranță, ca efect al presiunii pe care justiția o exercită fix asupra celui care va candida la conducerea Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, inculpat în dosarul Belina.
Prin Hotărârii Guvernului nr. 1.358/2001 privind atestarea domeniului public al județului Teleorman, inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al Județului Teleorman a fost completat cu pozițiile nr. 1199 pentru ,Insula Belina” și nr. 1200 pentru „Brațul Pavel”.
Imobilul „Insula Belina” înscris în Cartea Funciară nr. 20793 a UAT Seaca are suprafața de teren de 2.103.885 m.p. și avea, până acum, valoarea de inventar de 2.287.799,00 lei. Imobilul „Brațul Pavel” înscris în Cartea Funciară nr. 20792 a UAT Seaca, are suprafața de teren de 1.368.773 m.p. și avea valoarea de inventar de 449.999,00 lei.
Consiliul Județean Teleorman s-a uitat mai atent la aceste date și și-a dat seama că povestea miroase urât de la distanță, așa că a identificat Ordonanța Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare, și a decis reevaluarea activelor fixe menționate, cu scopul determinării valorii juste a acestora, “ținându-se seama de inflație, utilitatea bunului, starea acestuia și de prețul pieței, atunci când valoarea contabilă diferă semnificativ de valoarea justă“.
De altfel, referatul CJ Teleorman se referă la un anume raport de evaluare, întocmit de un evaluator specializat. Acest evaluator a crescut valoarea de inventar a Insulei Belina de 14 ori, la 33.961.372 lei și valoarea Brațului Pavel de 6 ori, la 2.705.000 lei.
Cu alte cuvinte, trecerea Insulei la statul român a fost pregătită în Teleorman încă de la începutul acestei luni, iar pentru autoritățile din Teleorman, pierderea insulei este, mai degrabă, o eliberare.