Puterea nelimitată a Curții Constituționale a României, ale cărei decizii “se aplică, nu se discută” poate fi pusă acum sub semnul întrebării, ca și consecință directă a condamnării statului român la CEDO pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Iar una dintre primele personalități publice care a avut curajul de a pune sub semnul întrebării puterea CCR, încă dinaintea deciziei CEDO, este fostul ministru român al Justiției, Monica Macovei.
În cadrul unui interviu realizat de Presshub, Monica Macovei a readus în discuție potențialul pericol reprezentat de puterea CCR, ale cărei decizii au fost până acum aplicate fără discuții. Presiunea publică este, deci esențială pentru a se ajunge la un consens legat de faptul că într-o țară democratică, populată cu oameni liberi, este perfect justificată dezbaterea publică asupra deciziilor CCR.
"Sesizarea aparține domnului Dragnea din câte îmi aduc aminte. CCR nu spune adevărul atunci când spune că CEDO nu i-a analizat argumentele. CCR devine și mai plină de sine și spune că CEDO nici nu ar avea dreptul să-i controleze decizia. Cum adică? Ești mai presus de CEDO? În România se știe clar: legislația internațională cu privire la Drepturile Omului are prioritate în fața legislației interne. Deci da, CEDO a făcut acest control al deciziei CCR și a dat acea decizie. De aceea, situația trebuie dezbătută public și CCR ar fi trebuit a doua zi să pornească o procedură să își revizuiască practica. Deciziile astea nu sunt bătute în cuie, nu rămân pe sute de ani și nu lezăm independența CCR.", a declarat Monica Macovei.
De altfel, Monica Macovei a făcut o paralelă cu judecătorii Curții Supreme ai SUA, ale căror decizii sunt analizate atât în Congres, cât și de presă. De aceea, pentru o democrație încă fragilă, precum cea românească, puterea uriașă a CCR a făcut ca aceasta să conducă uneori țara.
"Puterea CCR este foarte mare de mulți ani și am avut perioade în care CCR a condus România. Ceea ce nu e firesc. Acea formulă pe care ei o folosesc: deciziile CCR trebuie executate și nu discutate este o formulă greșită. Ba da. Noi putem comenta deciziile CCR. De ce să nu putem comenta deciziile CCR? Suntem oameni liberi, deciziile CCR ne afectează în mod direct, afectează democrația. Sigur că trebuie să le dezbatem. Adică nu am voie să critic o decizie a CCR? În SUA, de exemplu, sunt numiți judecători la Curtea Supremă, ei sunt audiați în Congresul American și toată presa le purică fiecare decizie. Nu poți să numești pe cineva fără să știi ce a lucrat înainte.", a mai spus Macovei.