Dezvăluirea care, într-o țară normală, ar pune capăt carierei lui Arafat. O licitație, anulată abuziv de IGSU în urma intervenției șefului DSU


Dezvăluirea care, într-o țară normală, ar pune capăt carierei lui Arafat. O licitație, anulată abuziv de IGSU în urma intervenției șefului DSU

Libertatea a prezentat astăzi o înregistrare audio care demonstrează modul mafiot și discreționar prin care acționează secretarul de stat Raed Arafat când vine vorba despre achizițiile publice. Pentru că nu i-a convenit că a câștigat licitația, în mod cinstit, o altă firmă decât dorea, Arafat a constrâns reprezentanții unei companii poloneze să reducă costurile, transmițând că, în caz contrar, va anula licitația și va relua tot procesul de la zero

Cu toate acestea, polonezii nu au cedat amenințărilor, pe care ei le-au interpretat drept un șantaj: "Nu au crezut nici un moment că un om, chiar și extrem de dominator și de puternic precum Raed Arafat, poate avea la discreția lui o licitație adjudecată prin sistemul public", au spus oameni din IGSU, potrivit Libertatea. 

Finalmente, pe 20 septembrie 2018, IGSU a anulat licitația, exact așa cum îi anunțase Arafat în convorbirea telefonică. Licitația a fost anulată, pe motiv că documentația era greșită (prețurile includeau TVA) și nu a mai fost reluată, deși, pe 21 august 2018, IGSU anunța oficial că firma WISS a câștigat licitația pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini de intervenție, cu apă și spumă.

"În decembrie 2019, DNA militar a deschis un dosar, cercetând cum a dispărut câștigătorul unei licitații de 600 de milioane de euro. Investigația a fost însă înghețată, iar procurorul Cătălin Strâmbei și conducerea DNA ascultă și ei pentru prima oară azi înregistrarea discuției dintre Raed Arafat și firma WISS, împreună cu dumneavoastră. Sau chiar un pic după, dacă s-au trezit mai târziu", a mai semnalat Libertatea. (citiți AICI investigația completă)

De altfel, amintim că Arafat spunea pe 18 aprilie la Digi24 că procedurile legale privind achizițiile publice reprezintă de fapt aspecte birocratice, iar cei care le încalcă nu trebuie neapărat pedepsiți din punct de vedere legal, cerând precum directorul Institutului Matei Balș, Streinu Cercel, imunitate în fața legii: "Dacă cineva a făcut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achiziții, e foarte normal să fie urmărite persoanele și închise. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor.

Sunt două aspecte - pentru aspectele reale de corupție nu ai ce zice, dar dacă pentru depășirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măști și peste două ore nu mai erau și trebuia să te miști foarte rapid. S-a lucrat în unele zile până la 2-3 dimineața ca să se finalizeze un contract, pentru că a doua zi nu mai aveau materialele, pentru că le luau alții. Dacă o să avem acolo o presiune pe persoana care a lucrat, atunci n-o să mai revenim, pentru că rămâne în mentalul funcționarilor publici și acolo se oprește treaba. Data viitoare nu va mai fi ca acum. Acum a fost curaj și lumea s-a mișcat, dar nu putem spune că au respectat ad literam. Nu că ar fi periclitat corectitudinea, dar au făcut lucrurile mult mai rapid, au negociat ca să găsească soluții, lucru pe care le-au făcut toate țările, să nu creadă lumea că s-a făcut doar în România.

Prețurile erau mult peste cele obișnuite. Nu puteai zice că te duci după prețul pieței, pentru că nu venea nimeni. Trebuia să crești prețurile, să iei lucrurile de 4-5 ori mai mult. A fost recent un articol că la New York au cumpărat de 15 ori mai mult. Lucrurile trebuie înțelese în contextul de acum și peste un an, doi. Dacă cei care vin să controleze peste un an - doi uită în ce am fost sau dacă au rămas acasă și n-au intrat în contact cu situația și vin să pedepsească colegii care au lucrat, atunci avem o problemă mare.

Să separăm lucrurile - cei care au tras beneficii ilegale e o problemă care trebuie luată într-un fel, dar atenție dacă pedepsim oameni care n-au respectat o procedură imposibil de respectat în acel moment".

În acest context, jurnalistul Paul Arne Wagner a atras atenția pe Facebook că într-o țară normală cariera lui Raed Arafat s-ar încheia în urma unui asemenea flagrant: "Într-o țară normală, după un asemenea flagrant, domnul Arafat își va da demisia azi. Într-o țară mai puțin normală va fi demis mâine, poimâine. Într-o țară unde legea nu este obligatorie pentru toți și banul public este folosit la discreția conducătorilor, Arafat va sta pe scaun sau maxim va fi mutat pe un alt scaun călduros. Ia să vedem".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.