Inutilitatea și miliția CNCD: cazurile Tismăneanu și Caramitru. ”Dacă ‹jignirea este discriminare›, suntem în plin Caragiale! Te-a ofensat careva, pac la CNDC sa îți repereze onoarea”


Inutilitatea și miliția CNCD: cazurile Tismăneanu și Caramitru. ”Dacă ‹jignirea este discriminare›, suntem în plin Caragiale! Te-a ofensat careva, pac la CNDC sa îți repereze onoarea”

Scriitorul, profesorul și jurnalistul Ciprian Apetrei explică punctual, pe Facebook, făcând referire la cazurile Tismăneanu și Caramitru, cât de inutil, nociv, absurd și milițienesc este așa-zisul Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), acestă instituție (sinecură politicianistă pe bani publici) reprezentând un afront la orice libertate de exprimare și de gândire.

Podul.ro vă prezintă comentariul lui Ciprian Apetrei:

”A trecut puțin observata amenda primita de profesorul Tismaneanu de la CNDC. Pentru o postare pe FB, o gluma pe care a șters-o după câteva minute. Pentru care a fost linsat mediatic si reclamat la locul de munca din SUA.

Da, pana acolo s-a ajuns. Multi au prins aripi cu acest prilej, demult asteptau ocazia sa se răzbune pe dansul. Trist este ca profesorul însuși le-a legitimat demersul, cerându-și rânduri de scuze și punându-se la dispoziția acuzatorilor, gata sa își răscumpere vina prin acțiuni în slujba ‹binelui›. Profesor care, la rândul sau, împărțea anateme cu mult entuziasm.

A fost amendat, deși fusese ‹iertat› public de activistul agramat care a lansat vânătoarea. Dar asa un trofeu nu putea lipsi de pe zidul instituției dominate de doamnele de la PSD.

Acum se pregătesc sa adauge un exemplu din alta zona. Andrei Caramitru. Care a scris niște prostii bubuitoare despre BOR. Deși nu are vreo funcție publica, prin astfel de mesaje și-a căpătat o notorietate ciudata, find preluat de presa avida de violenta.

Are CNDC competenta în cazul sau? Nu, după părerea mea. Iar cei care se bucura ca, în sfârșit, vor sancționa pe unul care merita, pentru ca a jignit creștinii, nu fac decât sa legitimeze aceasta instituție inutila.

Dacă acceptam logica ‹jignirea este discriminare›, suntem în plin Caragiale. Te-a ofensat careva, pac la CNDC sa îți repereze onoarea. Inalta Autoritate pentru protecția sentimentelor gingașe.

Andrei însuși le-a dat o legitimare de rasul curcilor, spunând ca ii pregătesc rugul inchiziției ortodoxe. Inchiziție care nu a existat niciodată. Iar textul lui Mircea Toma, care argumentează ca este legitim sa compari BOR cu ISIS, este de noaptea minții. Acolo trebuie sprijin medical, nu alta reclamație la CNDC.

Dacă cineva ma ofenseaza, ii pot raspunde politicos, il pot ignora, îl pot și eu ofensa, dar nu are nici un sens sa avem funcționari publici care sa se bage în asta. Libertatea de gândire și de opinie acoperă integral umorul si umorile. Inclusiv jignirile. Dacă strângem de gat umorul, nu contează ce culoare au mănușile pe care le folosim. Cândva se vor întoarce împotriva noastră.

Se pregătește și încă o sancțiune pentru Traian Băsescu. A călcat pe acelasi bec ca și profesorul Tismaneanu. Legat de asta, o amintire din perioada în care țiganii au devenit romi.

Într-un dialog televizat, Johnny Raducanu ii explica ‹regelui› Cioabă ca țiganii trebuie sa își schimbe multe dintre obiceiuri, nu denumirea. Și ca pe el nu l-a deranjat niciodată sa fie ceea ce era. Și ca nu l-a jignit nimeni. Într-un moment al discuției, Cioabă ii da o replica ofensata:

- Eu sunt rom, nu țigan!
- Eu zic ca ești mai mult țuică decât rom, a venit replica ironică fulgerătoare.

Nu era CNDC pe atunci. Dar poate îi dați o amenda post-mortem, domnule Asztalos Csaba”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.