De când a izbucnit epidemia COVID-19, pacienții care suferă de alte afecțiuni grave au rămas într-un plan secund, secretarul de stat Raed Arafat luând decizia ca unitățile medicale să preia doar cazurile care sunt urgente, dar, din păcate, unii cetățeni nu au figurat ca urgențe pentru sistemul medical bolnav din România, deși ar fi trebuit, situația gravă fiind soldată inclusiv cu decese.
Un cetățean și-a strigat disperarea, printr-un mesaj postat pe Facebook, atrăgând atenția că fratele unui fost coleg de școală a murit de cancer, întrucât nu și-a mai putut face operația de rejecție a tumorii pe perioada stării de urgență.
"Fratele unui fost coleg de școală a murit de cancer după ce din cauza criminalilor ca Arafat nu și-a mai putut face operația de rejecție a tumorii programate acum 5 săptămâni.
Avea șanse să scape, dar operația s-a amânat din cauza închiderii spitalelor. Un om extraordinar care a muncit și a plătit taxe statului criminal de unde corupția îmbrăcată în galben, roșu, fură și nenorocește.
Ceea ce trăiesc bolnavii de cancer acum este COLECTIV 2! Sunt omorâți de un sistem medical perfid, corupt și ticăloșit".
Totodată, amintim că președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Radu Gănescu, a semnalat la rândul său, într-un interviu acordat luni, 11 mai, pentru Hotnews, că numărul de bolnavi cronici va începe să crească, iar cheltuielile pe care le va avea de suportat statul român vor fi considerabile. Totodată, Gănescu a atras atenția că au decedat pacienți la urgențe întrucât au fost testați mai întâi pentru COVID-19, deși suferiseră un accident vascular / infarct miocardic.
"Avem o pacientă despre care știm cu toții, a apărut în toată presa, că a căzut, pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă", a mai precizat președintele COPAC.
Gănescu: "La ora actuală, de 2-3 luni, în România nu mai există pacienți, decât cu COVID-19. Nu s-a mai diagnosticat niciun pacient, nu mai avem pacienți noi diagnosticați, nu mai avem pacienți care să intre în tratament - și vorbim aici de pacienți cu hepatite, cu boli cardiovasculare etc., de pacienți care, în mod normal, ar trebui să facă niște investigații care la ora actuală nu se mai fac, pentru că totul este orientat doar pe urgențe și pe COVID. În România mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de tratament, de medici, de spital
Noi ar trebui să reluăm activitatea în spitale, iar spitalele ar trebui să ia pacienții care sunt cu anumite simptome și să îi investigheze pentru diagnostic. Pentru că va începe să crească numărul de bolnavi cronici cu probleme mult mai complicate și cu cheltuieli foarte mari
La noi în România au murit pacienți în UPU, pentru că până li s-a făcut intervenția pe accident vascular, au zis să le facă triajul pe COVID. Eu nu am nimic împotrivă și înțeleg siguranța, a echipei medicale și a spitalului, dar - pentru numele lui Dumnezeu! - nu putem să tratăm un accident vascular sau un infarct miocardic la 7 ore după ce îi facem testul PCR pentru coronavirus. Avem o pacientă despre care știm cu toții, a apărut în toată presa, că a căzut, pe stradă, și-a fracturat coloana și a murit acasă. Pentru că de la UPU au trimis-o acasă". (citiți AICI interviul complet)