Acordeoanele, bărbile și genele false ale comuniștilor nord-coreeni. Exporturile ilicite ale lui Kim Jong-un în Occident


  • ACP
  • May 11, 2020 13:37
  • 2168
Acordeoanele, bărbile și genele false ale comuniștilor nord-coreeni. Exporturile ilicite ale lui Kim Jong-un în Occident

Despre Coreea de Nord se știe că este una dintre țările cele mai aspru sancționate internațional, în special din cauza programului său nuclear, mare parte din sancțiuni privind interzicerea exporturilor și importurilor din statul comunist.

În condițiile date nu e însă o surpriză că regimul nord-coreean a încercat sistematic să ocolească sancțiunile și să obțină venituri din exporturi către țări care au, la rândul lor, o mulțime de probleme cu legislația internațională, de la Iran la Somalia și Venezuela. Dar țara cu cele mai mari interese strategice în Coreea de Nord, China comunistă, este și cea mai solidă parteneră economică a acesteia, importând cel mai mare volum de mărfuri nord-coreene.

Țările sărace sau aflate sub embargou cumpără în special arme din Coreea de Nord, iar China achiziționează în primul rând cărbuni, pentru că altceva nu prea mai merită luat de acolo, cel puțin la volum mare.

O anchetă jurnalistică preluată de NK News arată însă că au fost și sunt exportate mărfuri nord-coreene și în țările occidentale, oricât de greu ar fi de imaginat de ce ar risca sancțiuni firmele din țările dezvoltate pentru niște mărfuri care nu pot avea decât o singură calitate – prețul redus. Pentru a putea trimite mărfurile în Europa, Japonia sau Coreea de Sud, Coreea de Nord este ajutată de China, care falsifică actele de provenință ale mărfurilor.

Astfel, la o verificare atentă, s-a observat că anul trecut au fost făcute importuri de bunuri în valoare de milioane de dolari din Coreea de Nord în China, după cum au arătat datele publice ale Administrației Generale a Vămilor de la Beijing. Apoi firmele chinezești au exportat exact aceleași bunuri, aproximativ în aceleași cantități, în Italia, Franța, Belgia, Japonia, Coreea de Sud, Ucraina și India. Pentru a nu genera probleme, mărfurile sunt trecute în documente ca fiind fabricate în China, astfel că e neclar dacă firmele la care ajung în final știu care e țara lor de origine.

De exemplu, Coreea de Nord a exportat 2673 kg de gene, sprâncene și bărbi false în provincia Gunagdung din China, de unde au fost exportate 2674 kg către Franța. De asemenea, au fost exportate 9722 kg din aceleași mărfuri în provincia Liaoning din China, de unde au plecat 5909 kg către Franța și 3813 către Belgia (adica un total de 9722 kg). Au mai fost exportate 14608 kg de gene, sprâncene și bărbi false din Coreea de Nord și în provincia chineză Anhui, de unde au ajuns 10488 kg în Franța și 4120 în Belgia (total – 14608).

Pe exact aceeași filieră chinezească au ajuns acordeoane nord-coreene în Italia și coșuri de răchită în Coreea de Sud. Totodată, cantități mari de ferosilicon au fost exportate din Coreea de Nord, prin China, către India, Japonia, Ucraina și Coreea de Sud.

Valoarea exporturilor de acest fel pare meschină, dar cei care au descoperit aceste lucruri sunt convinși că e vorba de vârful unui iceberg care a trecut neobservat până acum și de care se folosește unul dintre cele mai crude regimuri politice ale momentului.

Banii din aceste exporturi ajung, invariabil, la programul nuclear nord-coreean, care e o amenințare majoră la adresa păcii mondiale, dar și la firmele care exportă produse de lux familiei lui Kim Jong-un și camarilei care îl înconjoară, cu ajutorul căreia își menține țara captivă în lagărul comunist – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.