Clotilde Armand, despre problema R. Moldova: UE caută soluții să îi ajute pe cetățeni, dar fără a-l lăsa pe rusofilul Dodon să sifoneze banii. ”Am mare încredere în tinerii moldoveni!”


Clotilde Armand, despre problema R. Moldova: UE caută soluții să îi ajute pe cetățeni, dar fără a-l lăsa pe rusofilul Dodon să sifoneze banii. ”Am mare încredere în tinerii moldoveni!”

Europarlamentara USR Clotilde Armand explică, într-un interviu acordat scriitorului, profesorului și jurnalistului Ciprian Apetrei, în exclusivitate pentru proiectul RoZoom Press, că la nivelul Uniunii Europene se caută soluții pentru ajutarea și susținerea cetățenilor din Republica Moldova, prin identificarea și finanțarea unor inițiative private, îndreptate direct către comunități, pentru a evita astfel orice finanțare a guvernului pro-rus de la Chișinău păpușat de cel mai opulent președinte rusofil al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Mai multe detalii despre interviu AICI

Clotilde Armand: ”Dezbaterea este complexă. Este întotdeauna problematic pentru Uniunea Europeană să continue să finanțeze țări ale căror guverne nu își respectă angajamentele privind statul de drept, reformele instituționale, sau state care promovează discursuri anti-europene.

Cred că trebuie să găsim soluții pentru a finanța inițiativele private și pentru a nu pedepsi populațiile din aceste țări. Fiindcă riscăm ca și ele să se îndepărteze de Uniunea Europeană. Asta și urmăresc liderii politici ai momentului, cumpărați de Moscova, iar noi nu de dorim asta.

Alături de colegii mei din Alianța USR-Plus am semnat o scrisoare, recent, pe care am trimis-o Comisiei Europene și în care solicităm să fie prelungit până la sfârșitul anului termenul care îi permite Republicii Moldova să poată accesa ultima tranșă din Programul de Asistență Macrofinanciară, care a fost adoptat în septembrie 2017.

Este vorba de 40 milioane euro și credem că această prelungire este importantă pentră că Europa arată că își respectă angajamentele față de partenerii săi. Ar fi încă un semnal european după cele 100 de milioane euro acordate Republicii Moldova. Mai sunt și 87 de milioane de granturi – a vorbit Dodon despre ele, și-l nemulțumesc, fiindcă a declarat că acestea sunt folositoare doar ONG-urilor.

Eu repet ce am spus mereu: cred că viitorul Republicii Moldova este lângă România, în Uniunea Europeană, și am încredere în tinerii moldoveni că nu își vor lăsa guvernanții să deturneze țara. Tinerii moldoveni sunt foarte prezenți la Bruxelles și sunt foarte activi. Am mare încredere în ei și vreau să-i încurajez.

Uniunea Europeană vrea să ajungă la populațiile din aceste țări și să le ajute, dar fără a finanța guvernele cu care nu suntem de acord. Vom găsi soluții, asta vreau să spun. Lucrăm la asta, este un subiect fierbinte acum și vom găsi soluții”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.