Jurnalistul Oreste Teodorescu a făcut o paralelă joi seară în cadrul emisiunii Jocuri de Putere (pe care o puteți urmări complet AICI) între avocata PSD, Renate Weber, și premierul Ungariei, Viktor Orban: "Renate Weber seamănă într-un fel cu Viktor Orban. Amândoi, în anii 90, au fost bursieri ai Fundației Soros. Amândoi, în anii 90, apăreau ca niște luptători anticomuniști pregătiți să facă tranziția către societatea deschisă, către economia de piață funcțională și către democrația, nu cea originală, ci cea cu adevărat autentică. Într-un mod bizar, sau poate nu, ambii au defectat pe parcurs, unul fiind cel mai intolerant și autoritarist lider european, iar doamna Renate Weber o avocată, dar din păcate nu a poporului".
Totodată, Oreste a atras atenția că Renate Weber nu este Avocata Poporului, ci avocata intereselor mafiei politice, invocând în acest sens 2 exemple care reflectă perfect acest lucru.
1. În decembrie 2019, presa semnala că Renate Weber a depus o sesizare la CCR prin care solicita anularea tuturor dosarelor instrumentate de DNA, toți infractorii condamnați în baza dosarelor instrumentate de DNA urmând să fie eliberați. (citiți AICI și AICI mai multe detalii)
2. "O altă dovadă că Weber a transformat instituția Avocatului Poporului într-un simplu departament al interesului politic a fost raportarea la cazul Ditrău. Ca să nu deranjeze cumva colaborarea PSD-ALDE cu agenții de influență ai lui Viktor Orban din UDMR, domnia sa nu a pomenit în sesizare nici măcar un cuvânt despre rasism, xenofobie și despre mesajele incitatoare la ură împotriva bieților brutari srilankezi", a subliniat Oreste.
Oreste: "Unii naivi ar crede, dacă ar asculta propaganda presei aservite, că Valer Dorneanu și Renate Weber au sărit în apărarea libertăților cetățenești și au stopat abuzurile polițiștilor. Din păcate, nici vorbă de așa ceva. Dacă le păsa de interesul public, abrogau pensiile speciale, care sunt de fapt niște indemnizații pe viață date unor paraziți ai statului, dar cum să facă asta și să-și taie singuri pensiile astronomice? Este Renate Weber Avocatul Poporului sau mai degrabă al infractorilor? Păi ia să vedem.
Primul atac la statul de drept s-a constituit prin atacarea la CCR a faptului că procurorii DNA nu sunt specializați în anchetarea faptelor de corupție, cerând anularea tuturor sentințelor care trimiteau politicienii corupți la pușcărie. Câtă ticăloșie! Este evident pentru orice om normal că sesizarea a fost profund eronată. Nu există o școală specială pentru procurorii DNA. Toți procurorii fac aceeași școală, la fel cum nu există judecători specializați pe fapte de corupție, așa cum nu există nici procurori specializați. Dar pe doamna Weber, fost eurodeputat ALDE și numită Avocat al Poporului la propunerea altui dușman al statului de drept, Călin Popescu Tăriceanu, o interesa, de fapt, un singur obiectiv, anularea probelor încă din faza urmăririi penale și securizarea mafioților care au devalizat bugetele publice, dovedind încă o dată că în România justiția e subminată în continuare de anumite autorități ale statului care în loc să vegheze la atribuțiile lor legale, inventează tot felul de găselnițe juridice pentru a distruge dosarele de corupție bine instrumentate.
O altă dovadă că Weber a transformat instituția Avocatului Poporului într-un simplu departament al interesului politic a fost raportarea la cazul Ditrău. Ca să nu deranjeze cumva colaborarea PSD-ALDE cu agenții de influență ai lui Viktor Orban din UDMR, domnia sa nu a pomenit în sesizare nici măcar un cuvânt despre rasism, xenofobie și despre mesajele incitatoare la ură împotriva bieților brutari srilankezi, afirmând că acel conflict a fost doar o exacerbare minoră pe paginile de socializare ale comunității din Ditrău. Eu cred că avem suficiente date să putem conchide cât de toxice au devenit cele două instituții conduse de Dorneanu și Weber. Din păcate însă, nu există nicio cale rapidă de normalizare. Dumnezeu cu mila, noi cu sila!".