Cristi Danileț și Radu Carp vin cu o propunere care ar duce la dispariția "Dornenilor" din CCR. Cum trebuie reformată Curtea Constituțională


Cristi Danileț și Radu Carp vin cu o propunere care ar duce la dispariția "Dornenilor" din CCR. Cum trebuie reformată Curtea Constituțională

Asociaţia "Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană" (ICDE), prin judecătorul Cristi Danileț și constituționalistul Radu Carp, trage un semnal de alarmă privind credibilitatea redusă a CCR, care a cauzat și o lipsă de legitimitate a deciziilor pe care le-a luat instituția în ultimii ani. 

În acest sens, ICDE lansează un apel la o dezbatere amplă în sensul reformării CCR, propunând, de alfel, și o măsură care ar depolitiza masiv Curtea Constituțională: "ICDE propune ca judecătorii CCR să nu fi desfăşurat activităţi politice înainte de exercitarea funcţiei şi să nu poată desfăşura astfel de activităţi pentru o perioadă limitată după încheierea mandatului. Tot astfel, selecţia membrilor CCR exclusiv din rândul magistraţilor ar fi o soluţie care trebuie luată în calcul".

ICDE: "Pentru ca deciziile CCR să fie acceptate și respectate este nevoie nu doar de folosirea mecanismelor statului de drept. Credibilitatea redusă a instituţiei poate duce la lipsa legitimităţii, iar legalitatea fără legitimitate este fără eficiență într-o societate democratică. Realitatea este că, din păcate, în ultimii ani CCR şi-a pierdut din această credibilitate. Iar cauzele sunt atât mecanismul de selecţie a membrilor CCR, cât și arhitectura instituţională care reglementează funcţionarea instituţiei. 

De aceea, ICDE crede că s-a ivit oportunitatea perfectă de a avea o discuţie foarte serioasă referitoare la revizuirea cadrului normativ care privește una dintre cele mai importante instituții din România. De exemplu, mecanismul actual de numire a judecătorilor CCR este exclusiv politic. Or, pentru a garanta indepedendenţa CCR faţă de factorul politic, ICDE propune ca judecătorii CCR să nu fi desfăşurat activităţi politice înainte de exercitarea funcţiei şi să nu poată desfăşura astfel de activităţi pentru o perioadă limitată după încheierea mandatului. Tot astfel, selecţia membrilor CCR exclusiv din rândul magistraţilor ar fi o soluţie care trebuie luată în calcul". (citiți AICI comunicatul complet) 

Reiterăm că fostul pesedist Valer Dorneanu, președinte al CCR, are alături cel puțin patru locotenenți devotați PSD care înclină balanța de câte ori este nevoie. Judecătorii CCR ai PSD sunt Marian Enache, Varga Attila cărora li s-a alăturat în mai anul trecut, cu puțin timp înainte ca Liviu Dragnea să meargă la pușcărie, pestilențialii Gheorghe Stan, fostul procuror șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților, și controversatul fost judecător constănțean Cristian Deliorga, protectorul Adinei Florea

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.