Tudorel Toader și-a prelungit în 2018, pe vremea când era ministru al Justiției, mandatul de membru al Comisiei de la Veneția, urmând să îi expire în 2022. Odată cu decizia CEDO care i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi privind demiterea ilegală de la șefia DNA, demers orchestrat de Tudorel Toader și CCR, Guvernul Orban a anunțat că va face demersurile ca fostul ministru al Justiției să fie dat afară din Comisia de la Veneția, fapt confirmat și de dialogul dintre premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în cadrul ședinței de Executiv de astăzi.
Predoiu: Am înaintat într-adevăr propunerea de a solicita Comisiei să facă aplicarea prevederilor statutare, este o procedură mai specială acolo, din nefericire este un caz fără precedent și o premieră, motivația fiind aceea că: luând în considerare efectele deciziei CEDO se pune în cauză credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor.
Orban: Aici este chiar mai grav. Gândiți-vă că practic conflictul juridic de natură constituțională în urma căruia s-a dat o decizie care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, inițiatorul acestei acțiuni a fost chiar ministrul Justiției.
Predoiu: Da. Aceasta este motivația pentru că inițiatorul a fost un membru al Guvernului și așa cum ați subliniat acest Guvern nu va atenta în niciun fel la independența justiției, la independența procurorilor și își va urma obiectivele în domeniul justiției în acord cu standardele europene. Deci este un semnal această cerere pe care Guvernul o va face către Comisia de la Veneția, de a face aplicarea prevederilor statutare ale Comisiei.
Numai că debarcarea lui Tudorel din Comisia de la Veneția este mai dificilă decât părea la prima vedere. Este necesar ca o majoritate de două treimi din membrii Comisiei de la Veneția să decidă că Tudorel nu mai este în măsură sau calificat să exercite poziția de membru.
Ce spune ziare.com: "Comisia face trimitere la regulile interne de procedura legate de plecarea unui membru, care se intampla in urmatoarele cazuri:
a) La sfarsitul termenului obisnuit de patru ani, dar mandatul poate continua pana la numirea unui nou membru. Mandatul lui Tudorel Toader in cadrul Comisiei de la Venetia a fost prelungit in anul 2018, in timpul exercitarii mandatului de ministru al Justitiei.
b) In ziua in care secretariatul Comisiei primeste o scrisoare de demisie semnata de membru.
c) In ziua in care Comisia constata, la propunerea Biroului, cu o majoritate de doua treimi din membrii sai, ca membrul in cauza nu mai este in masura sau calificat sa exercite functiile sale". (mai multe detalii AICI)
În acest context, jurnalistul Stoica Ionel, specializat pe justiție, a atras atenția că soluția este ca Guvernul Orban să insiste în fața membrilor Comisiei de la Veneția că Tudorel Toader, prin activitatea sa în fruntea Ministerului Justiției, a subminat drepturile omului.
Stoica Ionel, pe Facebook: "Cred că ar fi o premieră dacă Ludovic Orban obține revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția. Misiune foarte grea, dar nu imposibilă. Un sfat pentru cei de la PNL, dacă chiar vor să-l schimbe pe Tudorel Toader: Să insiste în fața membrilor Comisiei de la Veneția, că fostul ministru, prin activitatea sa în fruntea ministerului Justiției, a subminat drepturile omului!".