Toți cei care au fost prinși încălcând restricțiile în timpul stării de urgență pot sta, de azi, liniștiți. Ei pot contesta amenzile primite și au garanția că vor câștiga în instanță, după ce Curtea Constituțională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanței de urgență prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare.
OUG 32/2020 stabilește că nerespectarea ordonanțelor militare va fi sancționată cu amenzi consistente și a intrat în vigoare pe data de 3 aprilie. Practic, prin actul normativ au fost crescute considerabil amenzile, de la minim 100 și maxim 5000 lei la minim 2000 și maxim 20.000 lei. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.
La momentul adoptării actului, populația a agreat ideea că e necesar un cuantum mai ridicat al amenzilor pentru a-i determina pe români să nu se pună unii pe alții în pericol. Nimeni nu și-a pus, însă, problema dacă aceste amenzi vor putea fi cu adevărat plătite, mai ales că regulile au fost încălcate în principal de persoane cu situații financiare și așa foarte complicate.
Și totuși Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României, susținând că această ordonanță de urgență încalcă principiul securității juridice, de vreme ce nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare. Weber a specificat, de asemenea, că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat.
Astfel, a apărut un viciu de constituționalitate a legii, constatat și de Curtea Constituțională chiar astăzi, la o zi după ce deciziile sale au constituit motiv de condamnare a statului român la CEDO. Practic, asta înseamnă că amenzile date populației în toată această perioadă sunt neconstituționale și ele pot fi contestate în instanță. Decizia nu face altceva decât să relaxeze forțat restricțiile stării de urgență, de vreme de oamenii știu acum că, practic, nu pot fi amendați serios pentru încălcarea normelor. Asta va cauza, din nou, haos, iar meritul aparține în exclusivitate aceleiași Curți Constituționale care a decis tot astăzi că pensiile speciale rămân în vigoare.