VIDEO Esența declarației lui Klaus Iohannis după decizia CEDO: Mergeți la vot la parlamentare pentru anihilarea mafiei PSD-CCR!


VIDEO Esența declarației lui Klaus Iohannis după decizia CEDO: Mergeți la vot la parlamentare pentru anihilarea mafiei PSD-CCR!

Președintele Klaus Iohannis a avut marți un mesaj tranșant pentru CCR, după decizia CEDO conform căreia Laura Codruța Kovesi a fost revocată ilegal de la conducerea DNA. 

"CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice", a subliniat Iohannis. 

Astfel, președintele s-a referit inclusiv la hotărârea privitoare la redesemnarea lui Ludovic Orban ca premier, când șeful CCR, Valer Dorneanu, a recunoscut la Antena 3 că instituția pe care o conduce a luat în calcul și declarațiile de pe scena politică, depășindu-și atribuțiile pentru a soluționa cazul în favoarea PSD. (mai multe detalii AICI

CITIȚI ȘI: Binomul infracțional Toader-Dorneanu, distrus de Kovesi la CEDO. Pesedistul din fruntea CCR a fost în prima linie privind jocurile împotriva fostei șefe a DNA

Mai mult, Klaus Iohannis a dat un semnal clar privitor la reforma din temelii a CCR, demers imposibil de dus la bun sfârșit din cauza actualei majorități toxice din Parlament, condusă de PSD. În acest sens, președintele a subliniat importanța prezenței la vot la alegerile parlamentare pentru a fi sancționată mafia PSD-CCR: "Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au votat și au decis că atribuțiile CCR trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții. Însă, este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. (...) Nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave".

Klaus Iohannis: "Astăzi, CEDO a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale, în urma deciziei CCR de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acest la justiție al doamnei Kovesi, CCR a decis revocarea sa din funcție la propunerea unui ministru al Justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. CCR face parte din ansamblul autorităților statului român și e obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au votat și au decis că atribuțiile CCR trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții.

Însă, este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Acesta este partidul care vreme de 3 ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar prin construirea unei legislații penale menite să îi protejeze pe infractori și nu pe cetățenii onești. Timp de 3 ani prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să-i discrediteze pe toți cei care ar fi putut să îi împiedice să își atingă scopul. Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se pregătească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru, însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave".

Vedeți video mai departe: 


Sursa foto: Puterea.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.