Deputat PNL: "Trocul PSD-UDMR se confirmă din păcate!" De la trădătoarea Dăncilă, la trădătorul Ciolacu


Deputat PNL: "Trocul PSD-UDMR se confirmă din păcate!" De la trădătoarea Dăncilă, la trădătorul Ciolacu

Deputatul PNL Matei Dobrovie a declarat că trocul PSD-UDMR s-a confirmat odată cu apariția veștii conform căreia Senatul a adoptat tacit un proiect de lege inițiat de UDMR care vizează modificarea Codului Administrativ

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a explicat implicațiile proiectului de lege UDMR: "dacă înainte se putea folosi limba maghiară, şi subliniez, se putea, acum sunt obligate, şi repet, obligate autorităţile locale să asigure folosirea acestei limbi. Dacă în textul iniţial se prevedea folosirea limbii maghiare doar în administraţia publică locală, acum UDMR, susţinut de PSD transferă obligativitatea folosirii limbii maghiare şi în zona Poliţiei Române. E doar un exemplu despre modul în care acest nou proiect de lege marca UDMR-PSD, încearcă să transpună în practică autonomia de tip Ţinutul Secuiesc".

În acest context, Dobrovie a precizat că "deputații PNL vor solicita săptămâna care vine includerea pe ordinea de zi și respingerea Noului Cod Administrativ marca UDMR la toate cele patru comisii de raport și la cele doua comisii de aviz. Solicităm totodată trimiterea de urgență a avizelor și rapoartelor în plen, pentru a acorda un vot împotriva acestui proiect".

Totodată, Dobrovie a amintit că și Guvernul Dăncilă a făcut troc cu UDMR, adoptând OUG 57/2019, care este în vigoare și astăzi, iar în acest sens a anunțat că va cere ca amendamentele pe care le-a depus la legea de aprobare a OUG 57/2019 să fie discutate și să se elimine măcar o parte a prevederilor nocive din respectiva ordonanță de urgență. De subliniat că fostul premier Vasilica Dăncilă l-a acuzat de trădare pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru că a pus umărul la trecerea tacită de Camera Deputaților a proiectului de lege ce prevedea acordarea de autonomie Ținutului Secuiesc, respins ulterior de Senat, dar și ea a făcut pe placul UDMR, împotriva intereselor României, prin OUG 57/2019. 

Dobrovie, pe Facebook: "UDMR merge mai departe! După proiectul cu așa-zisul Ținut Secuiesc, au introdus în circuitul parlamentar un nou Cod Administrativ croit pe interesele Budapestei, care a fost adoptat și el tacit de Senat în data de 23.04.2020 și acum a ajuns la Cameră. Asta după ce a primit 3 avize favorabile de la Comisiiile Juridică, sănătate și egalitate de șanse, cu voturile PSD și nu a avut raport de la Comisia de Administrație. Trocul PSD-UDMR se confirmă din păcate!

Kelemen Hunor și tovarășii nu pot să accepte că proiectul de Cod Administrativ adoptat în Parlament a fost declarat în integralitate neconstituțional de CCR, atenție, doar din motive extrinseci (nu de fond, ci de formă). Apoi guvernul Dăncilă a forțat adoptarea sa într-o variantă ușor modificată prin OUG 57/2019, care este în vigoare și astăzi. La vremea respectivă am acuzat un troc între PSD și UDMR, făcut de Dăncilă, cea care astăzi îl acuză pe Ciolacu de trădare pentru același lucru făcut de ea atunci, cu scopul de a-și menține majoritatea parlamentară.

Interesant este că în loc să intervină cu amendamente pe legea de aprobare a OUG privind Codul Administrativ (PL-x nr. 428/2019), care se află în continuare în Parlament, udemeriștii depun o propunere proprie, nouă, cu o expunere de motive de doar o pagină și o formă a inițiatorului de peste 400 de pagini.

Evident că expunerea de motive nu explică deloc de ce este nevoie de aceste schimbări legislative, ce probleme din practică rezolvă ele. Inițiatorii își motivează demersul invocând posibilitatea ca CCR să declare neconstituțional Codul Administrativ aflat în vigoare acum. Consiliul Legislativ însă spune foarte clar că o astfel de motivare nu stă în picioare, iar lipsa de fundamentare duce la neconstituționalitatea inițiativei.

Cu alte cuvinte, UDMR încearcă să reia forma adoptată atunci de Parlament, în eventualitatea că OUG va fi declarată neconstituțională.

Noul Cod Administrativ în varianta UDMR nu respectă însă normele minimale de tehnică legislativă și instituie un paralelism legislativ care-l face din start inaplicabil și neconstituțional.

Câteva precizări:

1. Am fost unul dintre cei 50 de deputați care au atacat la CCR Codul Administrativ adoptat în Parlament la vremea respectivă. Am arătat în mai multe rânduri că este aberant să impui ca și în UAT-urile în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu au ponderea de peste 20% din numărul locuitorilor, Consiliile seă poată dispune să se folosească limba maghiară în administrație. Pentru că astfel se lasă loc arbitrarului și înțelegerilor netransparente. Reamintesc că această prevedere prin care limba maghiară a devenit oficială în România face parte din OUG care este în vigoare acum și produce efecte.

2. Am depus mai multe amendamente la legea de aprobare a proiectului de OUG privind Codul Administrativ pentru eliminarea prevederii care instituia limba minoritară ca oficială și acolo unde ponderea minoritarilor era de sub 20% din numărul locuitorilor, cât și a celor care instituiau un privilegiu la angajare pentru persoanele care vorbesc limba minorității naționale, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. (1) din Constituție.

În plus, forma aflată în vigoare este completată, la alin. (6), cu denumirea „străzilor, piețelor și a parcurilor”, fapt care nu se referă la comunicarea dintre autoritățile publice locale și minoritățile naționale pe care o instituie art. 120, alin (2) din Constituție. Prin scrierea obligatorie în limbile minorităților a străzilor, piețelor și parcurilor se încalcă caracterul oficial al limbii române, întrucât excede asigurării de către stat a dreptului de exprimare și afirmare a identității etnice, lingvistice, culturale și religioase a minorităților naționale.

În concluzie, deputații PNL vor solicita săptămâna care vine includerea pe ordinea de zi și respingerea Noului Cod Administrativ marca UDMR la toate cele patru comisii de raport și la cele doua comisii de aviz. Solicităm totodată trimiterea de urgență a avizelor și rapoartelor în plen, pentru a acorda un vot împotriva acestui proiect.

De asemenea, voi cere ca amendamentele depuse de mine la legea de aprobare a OUG 57/2019 să fie discutate și să eliminăm astfel măcar o parte a prevederilor nocive din OUG!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.