Umilirea polițiștilor. Acuzații grave la adresa conducerii MAI: adevărul este ascuns! Numărul forțelor de ordine diagnosticate cu C19 este ținut secret. „Colegii noștri dorm în mașina de serviciu pentru a nu-și infecta familia”


Umilirea polițiștilor. Acuzații grave la adresa conducerii MAI: adevărul este ascuns! Numărul forțelor de ordine diagnosticate cu C19 este ținut secret. „Colegii noștri dorm în mașina de serviciu pentru a nu-și infecta familia”

Acuzații grave din partea reprezentanților oamenilor legii au fost formulate, joi, la adresa conducerii Ministerului de Interne care ar ascunde numărul real al polițiștilor infectați și care este total dezinteresată de soarta polițiștilor aflați în stradă, aceștia fiind chiar nevoiți să doarmă, după program, în mașina de serviciu pentru a nu duce acasă noul coronavirus.

Într-o intervenție la RFI, Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a reclamat nu doar faptul că testarea polițiștilor nu reprezintă o prioritate pentru MAI, ci și că instituția ar ține ascuns numărul de angajaţi care sunt infectaţi cu noul coronavirus.

Potrivit datelor solicitate de Europol, MAI a comunicat cu greu și după săptămâni de așteptare că 264 dintre angajații săi au fost confirmați cu noul coronavirus iar peste 3000 sunt în autoizolare sau carantină.
Lipsa informatiilor, încă din din 15 martie a strânit rumoare, incertitudine și a lăsat loc scenariilor în rândul polițiștilor. Mai mult, acestora nu le-au fost puse la dispoziție soluții pentru a putea sta separat de familii pe perioada pandemiei, a mai reclamat Cosmin Andreica în intervenția la RFI.

Cosmin Andreica, liderul Europol:

„Din păcate, de la ultima noastră intervenție pe acest subiect și până astăzi, nu s-a schimbat mare lucru. Chiar și aceste cifre pe care noi le-am obținut, le-am obținut după două săptămâni. Deci solicitările cu privire la personalul infectat au fost făcute în urmă cu două săptămâni. Simțim lipsa unui dialog social, pentru că de la declanșarea stării de urgență noi nu am fost consultați în niciun fel cu privire la măsurile pe care să le gândim în comun. Colegii noștri care sunt în linia întâi au nevoie de o alternativă ca să nu se întoarcă acasă, unde la rândul lor au familii, au persoane vârstnice și nu vor să-i infecteze. Avem cazuri în care colegi ajung să doarmă în mașină după ce ies din serviciu, tocmai pentru a-și proteja propria familie. Avem situații în care dorm în anexe ale imobilelor lor. (...) Este frustrant să vezi că nu ai alternative din partea instituției ca să poți izola o perioadă în spațiile de cazare administrate de instituții ale statului”.

„Dezvăluirea acestor cifre evident că are aspecte pozitive și mai puțin pozitive. Din punctul nostru de vedere acest dezavantaj al comunicării zilnice al numărului de cazuri probabil că ar fi dus la o conștientizare mai puternică a colegilor și probabil la menținerea rigurozității în ceea ce privește măsurile de protecție pe care ei trebuie să și le ia, respectiv folosirea măștii, mănușilor sau a altor mijloace de protecție pe care le au la dispoziție (...) Este clar că ne așteptăm și noi la o posibilitate mai mare de a fi infectați, dar este important să se comunice, să se știe unde sunt astfel de cazuri și să nu ne trezim ca și în cazul sistemului sanitar unde multe infectări au fost cauza unor decizii manageriale proaste sau a incompetenței unor manageri care nu au știut cum să prevină”.

„Testarea polițiștilor este esențială. Și vedem că la alte categorii de bugetari au existat aceste testări în masă. Și nu înțelegem de ce personalul din MAI nu reprezintă o prioritate pentru conducere”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.