Huawei îngenunchează în fața SUA! Fondatorul companiei: ne-ar lua până la 300 de ani să depășim singuri Google și Apple!


  • ACP
  • Apr 29, 2020 21:42
  • 2662
Huawei îngenunchează în fața SUA! Fondatorul companiei: ne-ar lua până la 300 de ani să depășim singuri Google și Apple!

Un interviu foarte interesant de zilele trecute, luat fondatorului companiei Huawei Technologies, Ren Zhengfei, de revista Dragon, care aparține Academiei de Științe Sociale Gansu, arată cât de legată de Statele Unite e industria chineză a înaltei tehnologii.

Compania Huawei a fost acuzată în mai multe rânduri că își folosește dispozitivele vândute în Occident, în special telefoanele mobile, pentru spionarea la scară largă, ceea ce a dus la interzicerea comercializării acestora în Statele Unite, odată cu interzicerea achiziționării de tehnologie Huawei pentru rețelele americane de telecomunicații și interzicerea folosirii aplicațiilor companiei Google, din care fac parte și sistemele de operare Android, pe telefoanele Huawei.

Pe lângă toate acestea, Huawei nu mai poate achiziționa din Statele Unite decât componentele care au o aprobare guvernamentală specială pentru export în China.

Obligată de situație, compania chineză și-a adaptat un sistem propriu de operare – Harmony OS (Homgmeng) – gândit inițial pentru uz industrial, la care lucrau (din 2012) specialiștii de la Huawei.

Războiul economic dintre Statele Unite și China, ajuns un război rece în toată regula după începerea dezastrului produs de pandemia pornită din China comunistă, ar fi putut îndepărta mai mult compania cea mai dezvoltată a Chinei din domeniul înaltei tehnologii de piață americană, numai că lucrurile stau cu totul altfel, după cum a arătat în interviu Ren Zhengfei: ”Anul trecut am procurat din Statele Unite componente în valoare de 18,7 miliarde dolari, ceea ce e o creștere mare față de valoarea de 11 miliarde de dolari de acum doi ani. Nu ne gândim să înlocuim componentele americane. America va rămâne mereu prietena noastră bună”.

Richard Yu Chengdong, unul dintre directorii executivi ai companiei chineze, spusese la rândul său, pe 9 aprilie, că deși Huawei ar putea folosi componente care nu sunt americane în telefoanele sale inteligente, compania își dorește să mențină în continuare relațiile bune cu furnizorii americani.

Ren Zhengfei a mai spus în interviul pentru revista Dragon: ”Ar fi ok dacă nu am folosi componentele americane, dar ce se va întâmpla dacă (în urma acestei decizii) consumatorii nu vor mai cumpăra produsele noastre?! Sistemele de operare Android și Apple s-au bucurat de vânzări masive în lume, odată ce consumatorii s-au învățat cu ele. Huawei a apărut mai târziu, așa că ar fi foarte dificil să depășim sistemele de operare dezvoltate de Android și Apple. Ne-ar lua ceva mai multă vreme, dar nu mai mult de 300 de ani”, a glumit Ren Zhengfei. Huawei a avut relații foarte bune cu Google și Apple, iar dezvoltarea telefoanelor cu tehnologia 5G de aceste companii a fost foarte folositoare, a mai adăugat acesta.

Chiar în urma întreruperilor din lanțul de distribuție global, provocate de pandemie, și cu toate discuțiile despre decuplarea economică a Americii de China ca rezultat a celor doi ani de război economic, ar fi imposibil pentru oricare dintre cele două țări să devină total auto-suficientă – costul ar fi prohibitiv, spune fondatorul Huawei. Dar ar trebui ca statul chinez să își optimizeze mediul de afaceri pentru a-și păstra atractivitatea, timp în care să își îmbunătățească competitivitatea industrială.

”Ar fi o greșeală mutatul lanțurilor industriale din China înapoi în țările de origine, pe măsură ce economia mondială este pregătită să se dezvolte prin globalizare. Competitivitatea se dezvoltă ca parte a globalizării. Fabricarea masivă a produselor care nu folosesc tehnologie înaltă a fost deja transferată (din China) în țări ca Thailanda și Vietnam, în timp ce industria hi-tec a Statelor Unite o depășește pe cea a Chinei. Producția industrială a Chinei se află în stratul de mijloc al lanțului global și urmează să aibă dificultăți pe măsură ce se va mișca către un nivel superior, așa că nu ne putem face prea multe iluzii. Criza de sănătate globală a avut un impact major asupra producției și vânzării produselor Huawei”.

În alt interviu, din luna martie, Ren Zhengfei declarase că va crește bugetul de cercetare și dezvoltare al companiei pentru anul acesta cu 33% față de anul trecut, ducându-l la o valoare de 20 miliarde dolari – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.