După două săptămâni în care nu s-a știut nimic despre Kim Jong-un, miercuri a fost emis de președinția nord-coreeană un document cu ordine pentru populație semnat personal de rotofeiul dictator nord-coreean.
De regulă, tiranul își emitea directivele către agențiile guvernamentale și comitetele de partid din provincii, în zilele de miercuri și joi, așadar actul emis ar fi, în parte, semnul unei reveniri la ceea ce a fost înainte de dispariția lui, dar faptul că formatul și tonul au diferențe vizibile față de ordinele emise înainte ridică o mulțime de semne de întrebare.
Pe 9 aprilie a fost emis ultimul document pentru populație cu semnătura dictatorului, având un conținut de 10 ordine, în timp ce documentul de ieri avea doar trei ordine. Trebuie spus că foarte rar au fost emise directive pentru populație, din partea lui Kim Jong-un, cu mai puțin de șapte ordine.
Pe de altă parte, cele trei ordine publicate miercuri au doar un caracter general, reluând lucruri deja spuse și cu alte ocazii: susținerea care trebuie arătată de popor pentru construirea marelui Spital General din capitală, chemarea la o activitate mai energică a militarilor și a civililor, dar și ordinul pentru țărani de a însămânța ogoarele.
O altă diferență majora a actului emis ieri față de cele emise și semnate de dictator până acum e că nici un ordin din cele trei nu reflectă vreun răspuns la propunerile făcute formal de agențiile guvernamentale, cum se obișnuia în Coreea de Nord. Dar chiar și în condițiile în care sunt diferențe vizibile între actele emise până acum și cel de miercuri, oficialii nord-coreeni nu lasă impresia că s-ar fi schimbat ceva la conducerea țării.
E foarte clar că dictatorul comunist încearcă să își liniștească astfel supușii, asigurându-i că este încă la comanda țării, în condițiile în care și în Coreea de Nord s-a discutat (evident, nu public) despre dispariția lui subită din viața publică – mai multe detalii AICI.
Faptul că tiranul nu a apărut la comemorarea lui Kim Il Sung, de la Palatul Soarelui, pe 15 aprilie, în condițiile în care nu a lipsit niciodată de la comemorările dictatorilor comuniști care l-au precedat la conducerea țării, a provocat o stare de confuzie generală în țara-lagăr, după cum arată surse din Coreea de Nord.
Nord-coreenii își amintesc bine cum după dispariția de 40 de zile din 2014, dictatorul a apărut sprijinindu-se în baston, ceea ce a confirmat la acel moment că acesta a dispărut din cauza unor probleme cu inima sau cu articulațiile – mai multe detalii AICI.